Демонтажът на ПСА не спира. „Екзекутираха“ и майката с детето!

Демонтажът на Паметника на Съветската армия не спира. „Екзекутираха“ и майката с детето, както се вижда от снимките .

Фигурите от монумента се режат варварски с флекс. По този начин работници преди минути са разрязали и фигурите на майката и детето от Паметника на Съветската армия.

Разрушаването на ПСА започна във вторник вечерта, когато бе отрязана ръката на съветския войник, държаща автомат.

 Тази сутрин бе свалена и главата му.

Снощи дейностите по демонтажа бяха придружени и от протест на „Възраждане“, чиито симпатизанти се бяха събрали около оградата на паметника. От другата страна на паметника пък се провеждаше мирен флашмоб в подкрепа на преместването на монумента. 

Привърженици и противници на демонтажа влязоха за кратко в словесни пререкания.

Наред с „Възраждане“ и БСП президентът Румен Радев също скочи срещу демонтажа. „Обикновено който няма решение за настоящето и визия за бъдещето, воюва с миналото. Варварското унищожаване на паметници не е само опит за заличаване на историята, но изостря силно общественото противопоставяне. Защото разрушаването на един паметник води неизбежно до отрицаването на друг паметник“, обяви той пред журналисти снощи и предупреди, че „българите няма да гледат безучастно“. 

„270 000 лв. е сумата без самата реставрация. Тя бе осигурена от МС с постановление в петък. След като приключи демонтажът, ще се разбере колко струва реставрацията и ще можем да обявим обществена поръчка за това“, коментира областният управител на София Вяра Тодева.

Паметникът е създаден от колектив с ръководител скулптора Иван Фунев. Автори-архитекти са арх. Данко Митов, арх. Иван Васильов, арх. Любен Нейков и арх. Борис Капитанов.
Автори-скулптори са Иван Фунев, проф. Любомир Далчев, Мара Георгиева, Васка Емануилова, Васил Зидаров и Петър Дойчинов. Художник график е Борис Ангелушев.

Самият паметник представлява висока 37 метра пресечена пирамида, над която се извисява 8-метрова фигурна скулптурна композиция – съветски воин, български работник и майка с дете, изработена от Васка Емануилова и Мара Георгиева.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram