Две трети от българите са за неутралитет по отношение на войната в Украйна

Според ново изследване на агенция „Естат“ две трети от българите настояват да запазим неутралитет по отношение на войната в Украйна, а 50% не подкрепят нито една от двете воюващи страни. Също така всеки трети се страхува от прерастването на конфликта в ядрена война. Изследването сравнява общественото мнение по редица въпроси от април и октомври 2022 година.

„Тенденциите са ярко изразени.“ Това каза за БНР Иво Желев, представител на агенция „Естат“.

„Има 5 съществени извода от направеното изследване. Първият е, че нараства безразличието и делът на хората, които отговарят с „не мога да преценя“. Това означава, че те все по-трудно открояват достоверната гледна точка в морето от информация“, допълни Иво Желев.

Според Желев войната се е превърнала от „нещо безпрецедентно и шокиращо“ през април в „един фон“ през октомври.

„Хората вече поставят на преден план други проблеми. Те са свързани с идващата зима и нарастващата инфлация. Политическата нестабилност и невъзможността да се състави правителство вече тревожат повече хората, отколкото тази война“, заяви представителят на „Естат“.

Вторият извод е за нарастване на страховите нагласи. „Близо 80% се страхуват от употреба на ядрено оръжие, а над две трети от глобализация на конфликта и Трета световна война“, каза Желев.

Третият извод е, че подкрепата за членство в НАТО намалява. „Все повече хора вярват, че организацията е виновна за това, което се случва в момента в Източна Европа“, добави Желев.

Четвъртият извод е, че са малко хората, които са информирани какво трябва да се прави в случай на ядрена война. „Едва 1% от пълнолетните българи са информирани къде могат да получат индивидуални средства за защита“, заяви представителят на „Естат“.

Петият извод е, че хибридните тези на Русия работят добре. „Определени групи от обществото ги репродуцират и заливат близките си с тях“, допълни още Иво Желев.

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram