Две болници в София имат готовност да лекуват заразени с коронавирус

Коронавирусът е съвършено нов, населението по света няма абсолютно никаква защита. Това заяви проф. Нели Корсун от Националния център по заразни и паразитни болести пред Bulgaria ON AIR по повод разрастването на заразата в световен мащаб.
Тя посочи, че обстановката е много динамична, тъй като всеки ден се наблюдава увеличаване на случаите. До момента няма данни лица, които са се завърнали в страната от Китай, да са развили симптоми на остри респираторни заболявания. В София се разкриват помещения в Инфекциозната болница и във Военната болница, където евентуално заболелите ще се лекуват, обясни тя.
Симптомите на китайския коронавирус са близки до тези на грипа, но отбеляза, че при новата зараза няма симптоми като кихане, хрема и болно гърло. Основните симптоми са температура, задух, учестено дишане и кашлица.

Броят на починалите от пневмония, причинена от новия коронавирус в Китай, достигна 106 души, предадоха информационните агенции, като цитираха данни на китайските власти. Броят на заразените нарасна на 4 515 души, предаде агенция Синхуа, цитирана от ТАСС. Първи смъртен случай от новия вирус е регистриран и в Пекин, съобщава Ройтерс.
Само през последното денонощие в провинция Хубей са починали 24 от заразените.

Източник: news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram