Два пъти по-малко акушерки работят в България


Бабин ден е, акушерките празнуват. Този ден в болницата започва с ритуал – измиват ръцете на най-опитната акушерка, пожелават здраве на всички майки да се раждат много и здрави бебета, екипът да е здрав и в неговите благословени ръце да се раждат дечица. Така започва и денят в ПСАГБАЛ „Света София“, каза в „Денят започва“ главната акушерка на болницата Мая Бонева.

Във време на пандемия трябваше да се учим в движение на много неща, ситуацията беше динамична, защото животът идва всеки ден, непрекъснато се раждат деца и ние отговорихме на това предизвикателство, посрещайки новия живот, отбеляза Мая Бонева.

Проблемът с кадрите в акушерството стои с цялата си тежест, но той не е от днес, натрупан е във времето, в последните месеци – с особена сложност.

„Факт е, че кадрите не достигат, факт е, че младите кадри са малко, не можем да осъществяваме приемствеността и подмладяването на екипа“, подчерта акушерката.

Според нея един от аспектите е липсата на интерес у младите хора към тази професия.

„Два пъти по-малко акушерки има в България, които работят в момента и упражняват тази професия“, посочи Мая Бонева.

Акушерската професия е регулирана професия и трябва да има намеса на държавата, този процес вече е започнал, каза още тя. Професията е с обществено значение.

Работата на акушерката е и изключително емоционална – думите не стигат да се опишат чувствата, че си бил до майката в един изключително съкровен момент от нейния живот, да чуеш първия звук, който издава едно новородено бебе./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram