Грипът вече е в пет града

Специалистите казват, че заболяването вече разширява и географията, и възрастовите групи. В София, Бургас, Сливен, Русе и Смолян бяха регистрирани първите случаи. Има засечени вируси и от тип А, и от тип Б, а в болниците са настанени пациенти, които вече са с усложнения, предава Нова телевизия.
Според лекари се приближаваме към пика на грипа, но за епидемия не можем да говорим. Върлуват щамовете „Бризбейн”, „Виктория” и „Канзас”. Има и регистрирани случаи на пациенти с усложнения с менингит и енцифалит.
Най-уязвими са децата. В Инфекциозна болница има три деца с потвърден случай на грип – на 3, 7 и 8 години. Повечето от тях са със свински грип. Те се оплакват от остра вирусна инфекция, температура, болки в гърлото, кашлица, хрема, отпадналост, болки в мускулите.
Рисковата възраст е между 1 и 5 години. Това са най-уязвимите деца. Заболяването започва внезапно с много висока температура – над 39 градуса и с отпадналост.

Експертите ни съветват да избягваме местата, където се събират много хора в затворени помещения, често да мием ръцете си и редовно да проветряваме офисите.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram