Григор Сарийски: Имаме рекордно ниска безработица

Намираме се в много интересна ситуация на пазара на труда, в която имаме рекордно ниска безработица. Според данните на Агенцията по заетостта към средата на юли безработните паднаха под 150 000. Такова нещо не сме имали никога от началото на демокрацията. Но едновременно с това имаме стагнация на ръста на заетостта. Това каза Адриан Николов от Института за пазарна икономика в предаването „Денят започва в неделя“ по БНТ.

17% е увеличението на инфлацията спрямо юни на годишна база, но това са усреднени данни, посочи експертът.Помощите за отопление към момента стигат до една много малка част от населението, заяви Николов.

Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН посочи, че възрастните хора, които разчитат единствено на доход от пенсия, се справят много трудно, защото при тях разходите за издръжка на живот заемат много по-голям дял от потребителската кошница, а именно това са категориите, при които има най-бързо нарастване. Той посочи, че данните на НСИ не са обективни.

Инфлацията в страните от Централна Европа е средно около 9%, докато в Източна Европа тя е двуцифрена. Натрупаното инфлационно напрежение тепърва ще се пренася върху крайните продукти, предупреди Сарийски.

Спестяванията на българите в банките нарастват, но малките депозити намаляват непрекъснато през последната година, отбеляза той. „Една сравнително малка група от българското общество имат спестявания, които нарастват. Депозитът е единственият начин за спестяване, при който има гаранция“, посочи експертът.

Прогнозите са, че ЕЦБ няма да вдигне лихвите повече от 1%. САЩ вече са в рецесия, очаква се скоро това да се случи и в Европа./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram