Григор Лилов: Гл. прокурор, молитвената закуска, „семейството” („стипендията“, „задругата“) и най-големите световни пари

**** Истината за една визита ****

.

Днес според днешното официално съобщение, а и предишни на Прокуратурата Иван Гешев ще присъства на Молитвената закуска в Конгреса.

Според американското посолство към Иван Гешев не е отправяна такава покана от какъвто и да е държавен орган в САЩ

След това изявление на Посолството прокуратурата уточни, че Поканата е от конгресмени.

Но според организатора на Молитвената закуска – „Националната фондация за молитвена закуска”, оглавявана от бившия сенатор от Демократическата партия Марк Прайър от Арканзас и според него самия (цитат): „Цялата причина, поради която Камарата и Сенатът искаха да направят това, беше да я върнат към корените й, когато членовете на Камарата и членовете на Сената могат да се съберат и да се молят… да се молят за нашето правителство, за света“.

*** Затова Закуската ще е среща на конгресмени и е ограничена само и единствено за тях, техните съпруги/съпрузи и до 1 поканен – „постоянен член на домакинството, например домашният свещеник”, както поясни Прайър. ***

Или както съобщава сайтът на фондацията „Визията на Фондацията за национална молитвена закуска е да насърчава и споделя идеята за събиране в Духа на Исус от Назарет, приет от Сената и Групите за молитвена закуска в Конгреса на Съединените щати.”

.

**** Гешев е поканен на конференция за Балканите****

.

Тогава кой покани Иван Гешев в САЩ и дали в действителност ще присъства на Закуската, която се провежда в Капитолия (комплексът на Конгреса на САЩ)?

Отговорът на втория въпрос за присъствието е категоричен – „Не!”.

Отговорът на първия въпрос е значително по-дълъг и изисква сбит разказ и за историята на събитието. В най-късото възможно резюме този отговор е в две имена: Робърт Адерхолт и Пит Сешънс.

Те са членове на Палата на представителите в Конгреса.

И двамата са деятели на „Семейството” (за него виж по-натам). Те организираха и вчера проведоха конференция „Как да противодействаме на руската агресия в Украйна и зловредното влияние на Китай в Европа“.

Акцентът и основен център на дискусията е влиянието в Югоизточна Европа и Балканите. На нея присъства Иван Гешев и за нея той е изпратил своята заявка за участие.

___________________________________________

Като екстра на участвалите се предлага да изгледат на телевизионен екран провеждането на Молитвената закуска в Конгреса в рамките на проява, която е наречена „Събирането”. Правото на това ТВ излъчване на живо е платено от „Семейството”.

__________________________________________

Сега около 1700 души, от които над 400 от света, са заели местата си в голямата зала на хотел „Хилтън”във Вашингтон, за да са телевизионни зрители на Молитвената закуска.

Т.е. Иван Гешев е присъствал на дискусия, организирана от двама членове на Палатата на представителите и присъства не на Молитвената закуска, а на ТВ „Събирането“ (така е озаглавено), организирано от Семейството.

.

**** А кои са приели заявката му и са го одобрили

за дискусията и за Събирането? ****

.

Робърт Браун Адерхолт е член от щата Алабама на Палатата на представителите в Конгреса.

Андерхолт е един от онези в Семейството, които отговарят за връзки с редица др. държави и по-специално за тези от бившия Източен блок. Досега той пътувал до 18 страни от името на Семейството и на негови разноски, за да установява контакти и влияние. Той е онзи, който например е одобрил участието на бившият гербер и вицепремиер Цветан Цветанов на две такива Молитвени закуски.

Пит Андерсън Сешънс освен негов колега от 17 избирателен район (окръг) в Тексас е също активист на „Семейството”(давам снимка на прегръдката му с Иван Гешев).

Той е син на Уйлям Сешънс – бивш директор на ФБР от 1987 г. до 1993 г., който беше прогонен от поста си от Бил Клинтън. .

Скандалът започва от разследване на моя колега-журналист Роналд Кеслър за неправомерни действия на директора на ФБР и злоупотреби като ползване на държавни самолети за лични нужди и др.

След като напусна публичния сектор, бащата Сешънс се заема с лобизъм и дори представляваше като лобист и адвокат интересите на Дона. Говоря за Семьон Могилевич , лидерът на руската мафия. Апропо, конспирациите в световните спецентрали твърдят, че Семьон Могилевич е държал изкъсо чрез раздадени подкупи редица чужди политици – например Виктор Орбан, но после е предал документите за това на Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Русия.

.

КОЕ Е „СЕМЕЙСТВОТО”?

.

„Семейството” или „Стипендията“, или „Задругата“ са популярните названия, с които обикновено наричат The Fellowship Christian Organization.

Тази структура е ултраконсервативна евангелистка църковно-неправителствена организация, основана през 1935 г. Тя през 1953 г. инициира „Молитвената закуска” като национално и държавно мероприятие, организираше я много десетилетия, но тази година беше пръждосана от това право.

Неофициално се счита, че е световен неявен център за влияние, пред който един толкова спряган под път и над път Билделберг клуб може само да пасе трева. Доскоро тя беше с невероятно силни позиции в ръководните органи на САЩ (нейни членове и симпатизанти са над 3000 политици и най-висши държавни администратори), даде зелената улица за политическа кариера на Доналд Тръмп, подкрепя го и сега и поддържа контакти с близо 20 000 души от световния политически и бизнесестъблишмънт.

Например Семейството е работило активно зад кулисите за споразуменията от Кемп Дейвид между Израел и арабите, уреждало е прекратяване на военни конфликти в Африка, участвало е в закриването на Студената война и подготвяло договорките около падането на Стената. „Тиха дипломация, не бих казал тайна дипломация“ е едно от непубличните определения за тези действия, дадени от президента Буш.

Тази страна от дейността му е в пълна и плътна сянка за сметка на широката благотворителност, която упражнява. Секретността е тотална и практически нищо съществено не се знае. Една паметна записка до ръководителя в Южна Америка обаче изтича съвсем случайно: „… „политиките ни винаги са били неразбрани от „външните хора“. Следователно, в резултат на много горчиви преживявания, ние се научихме никога да не предаваме на хартия никакви дискусии или преговори, които се провеждат. Няма такова нещо като „поверителен“ меморандум и изглежда винаги има изтичане на информация. Затова бих ви призовал да не поставяте на хартия нищо , свързано с работата, която вършите… (освен ако) не познавате получателя достатъчно добре, за да поставите в горната част на страницата „МОЛЯ, УНИЩОЖЕТЕ СЛЕД ПРОЧЕТЕНЕ”

.

Семейството е привърженик на традиционните ценности – брак, религия, не приема сексуалното многообразие, защитава колкото се може по-малка роля на държавата в обществото, пледира за пълна и неограничена свобода на бизнеса, който можел сам да се регулира, ненавижда профсъюзите, изповядва тезата, че както богатството е дар от бога, така и бедността е негово наказание, привърженик е (доскоро?!) на Глобално световно правителство и диспергиране на нациите.

.

______________________________________

„Обхватът на Семейството в правителствата по целия свят е почти невъзможен за оценяване или дори за разбиране“, казва Дейвид Куо , бивш специален асистент в Службата за религиозни и обществени инициативи на президента Джордж У. Буш.

______________________________________

.

Зад Семейството според мен прозира влиянието на свръхмултимилиардерските енергийни и нефтени фамилии като Рокфелер, Кох и някои др.. По същество то е елитарна организация, опитваща се да основе вътрешноамерикански и световен ред на основата на елитаризма със спояваща спойка бизнеса, взаимни интереси и публичната, обществена повеля според Библията „всички сме братя”.

Тази идеология в последните години роди сериозно напрежение и критики сред политическите елити във Вашингтон. Видни политици започнаха да се опасяват, че дори нямат представа какви хора присъстват на Молитвената закуска, какви срещи с какви лица им се организират и че някои от тях като злодеи или видни личности от диктаторски режими петнят и политиците, и самото мероприятие. Но както неведнъж съм отбелязвал, в световната политика независимо от желанията се работи и с наличното, колкото и да е жалко и отвратително.

Проблемът е за степента на това „работене“, което понякога предизвиква скандали. Например заради Дъг Бърли – ключова фигура в организацията. Бърли заяви през 2017 г., че „е на път да настъпи пробив в отношенията между Русия и САЩ“, но се случи обратното.

Шпионката Мария Бутина, в много тесни отношения с него, е онази, която е организирала руското присъствие на Закуската, като самата тя участва в две такива прояви. Над 50 руснаци присъстваха на Националната молитвена закуска през 2018 г., включително водещи членове на правителството на Путин. Дъг Бърли беше интервюиран от ФБР заради тесните му връзки с Мария Бутина, но за Семейството дори тогава, в онзи грандиозен скандал нищо не се чу публично.

*** Бележка: Бутина беше арестувана през лятото на 2018, през декември се призна за виновна по обвинението за заговор и осъдена. Година по-късно, през ноември 2019 САЩ я депортираха в Русия. Сега тя е депутат в Думата от партията „Единна Русия” на Путин. Бутина е имала връзки с теоретика на тръмповите конспирации Патрик М. Бърн и с Пол Ериксън, организирал таен комуникационен канал между Белия дом и Кремъл. Той беше осъден, но Тръмп го помилва преди да напусне поста си. ***

.

В крайна сметка такива скандали, макар и да не засегнаха публично Семейството, доведоха до оттеглянето му от „Молитвената закуска” тази година и поемането на контрол върху нея от политиците и нова фондация.

Освен това The Fellowship Christian Organization рязко ограничи броя на личностите, с които контактува публично. Вместо предишните над 3000 гости на предишните закуски сега в новата телевизионна инициатива „Събитието” (наблюдението от телевизионния екран на „Молитвената закуска”) участват около 1400 души, от които една трета са от чужбина. В тази една трета е и зрителят Иван Гешев.

.

А кой го предложи?

.

За предлагането на участници от България отговаря д-р Мария Каназирска. Тя е пловдивчанка, реститутка у нас (пазара в Кючюк париж в Пловдив), бизнесменка с няколко фирми.

Емигрира със семейството си в САЩ и заедно с мъжа си започнат да преподават в Харвард. Те организират и лекцията на тогавашния български президент Желю Желев в елитния университет. В него се запознават с първи братовчед на президента Буш, който ги свързва със Семейството и така започнат да предлагат гостите от България за Молитвената закуска.

На Каназирска е спусната квота да предлага до максимум 5 души, от които средно се одобряват до 3. По правило те винаги са от „демократичните среди”, като особен пиетет в последните години имаше към ГЕРБ и Цветан Цветанов, но той не оправда очакванията и съответно изгоря.

________________________________

Иван Гешев сигурно се радва, че си е осигурил достъп до организация, представляваща владетели на света.

На негово място аз бих се тревожил: ако не отговориш на очакванията, изгаряш во веки веков. А той със сигурност няма как да отговори на такива очаквания, защото и други организации очакват други негови действия. И не се знае дали в някои отношения те не са по-могъщи от Семейството.

По моя информация Гешев ще бъде преценяван за роля на първичен (начален) контакт и нищо повече. Не за България, а извън нея. Човекът от другата страна на контакта е възможно да стане след време ключов фактор в неговата си държава. Съвсем изненадващо за целия свят.

Григор Лилов, Фейсбук

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram