Гешев: Радев, Борисов, Домусчиев и Ковачки да не ми дават акъл, а да си вършат работата

Главният прокурор Иван Гешев заяви пред БНТ и Нова ТВ, че не иска акъл от политиците. Той се изяви в репортаж на живо от Чирпан, където в ранните часове на деня оглави акция срещу битовата престъпност. В нейните рамки се извършват претърсвания и се изясняват мерките за неотклонения на хора с две и повече висящи дела. „Президентът дава акъл, премиерът дава акъл кого да мачкаме, Нинова, Каракачанов говори за политическо убийство, бизнесменчета и социално слаби консултанти като Домусчиев, Ковачки дава акъл“, коментира главният прокурор и добави: „Вместо да си правят вятър с устата, да си свършат работата, за която са избрани“. Той изрази убеденост, че прокуратурата си върши работата в услуга на гражданите, които й плащат. „В ниски политически игрички главният прокурор няма да участва“, заяви Гешев.

Иван Гешев е в Чирпан, където се провежда специализирана операция срещу битовата престъпност. На място е и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Извършват се претърсвания, изясняват се мерките за неотклонения на хора с две и повече висящи дела.

На въпрос дали Васил Божков е на свобода, той отговори: „Нямам официално информация дали Божков е задържан в ОАЕ. За нас изненадващо е, че е задържан. Няма практика да се задържат милиардери“.

„Това не влияе по никакъв начин на екстрадицията. Ще искаме да бъде върнат в България, за да бъде изправен пред съд като всички останали – Баневи, Арабаджиеви и т.н.“, каза още Иван Гешев.  

„Има нови обвинения, включително по линия на културно-историческите ценности“, каза още той.  

Относно критиките, отправени от президента към прокуратурата, Гешев посочи: „Гледам, че всички дават акъл – президентът Радев дава акъл накъде да гледаме, премиерът Борисов нарежда кой да размаже прокуратурата и кой да не размаже, разни бизнесменчета олигарси като Домусчиев и Ковачки, политици – като Нинова и Каракачанов и др.“  

„Няма да допусна прокуратурата да бъде замесена в дребни политически игрички или бизнес игрички. Никой не може да каже на прокуратурата какво да прави“, категоричен беше Гешев.  

„Те вместо да си правят вятър на устата, да вземат да свършат това, за което са ги избрали българските граждани“, призова той.  

„Знаем, че срещу нас се обединяват бизнесмени, политици и откровени крадци“, посочи главният прокурор.  

По отношение на разследването на приватизацията той обясни: „За нас по-важно е да има наказателна отговорност за хората, които откраднаха залъка от устата на българските граждани“.  

„Тези крадци да бъдат изправени пред съда и да ходят в затвора“, заяви той и визира вчерашното интервю на Стив Ханке, който определи приватизацията ни като порочна. Гешев я нарече бандитска.
Главният прокурор отново призова политиците да променят Конституцията, за да отпадне давността, която в момента пречи да бъдат разследвани сделките по приватизацията. 

 Източници: Nova TV, „Епицентър“, „Дневник“

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram