Гешев пусна записи: Никой не може да ме изплаши, Господ ме „наказа“ с глупави врагове!

Търпеливо изчаках да дам сведения по определения законов ред. Дадох обяснения в СРП, в хода на проверка по сигнал, депозиран от Борислав Сарафов към мен. Подозирам, че сигналите от него са публикувани първо в медиите, но това е естествено за морала на хората, които го правят.

Това заяви на брифинг главният прокурор Иван Гешев.

„Това е атентат срещу държавата, властите и конституционните принцип и европейските ценности. Принципи, върху които се гради демокрацията. Това е началото на края на завладяна държава, олигархично-политическа мафия и края на политически боклук, мафия, престъпници и крадци“, допълни Гешев.

Той каза, че е изскочил веднага от колата след нападението над него, за да види дали има жертви сред другите хора. „Това, че някои написаха, че в автомобила са били и семейството ми не е така и си е тяхно решение.

Гешев каза, че ще работи с чужди служби по разкриване на казуса, не защото не вярва на родните специалисти, а иска на всяка цена да се стигне до истината.

„Никой не може да ме изплаши и не ме е страх“, каза обвинител номер 1.

„Преди около един час в хода на 4 часа дадох обяснения пред наблюдаващ прокурор от Софийска градска прокуратура /СГП/ в хода на проверка по член 145 от Закона за съдебната власт /ЗСВ/ по сигнал, депозиран от лицето Борислав Сарафов срещу мен. Подозирам, че е вярно това, което ми се каза, че вълната от сигнали срещу мен от това лице е публикувана първоначално в медиите, но това е само и единствено за сметка на морала на хората, които го правят тези неща.

Това, което ще Ви кажа днес е продължение и по-ясно изясняване на ситуацията, която Европейският парламент /ЕП/ описа като покушение срещу върховенството на закона. Аз бих казал, че това е атентат срещу държавата и срещу нейното нормално функциониране. Атентат срещу разделението на властите и основни конституционни принципи. А и не само конституционни принципи, а и европейски принципи като върховенство на закона и правовата държава. Принципи, върху които се гради всяко едно демократично общество от демократичния свят, част от които сме и ние. И се надявам да продължим да бъдем.

Дадох обяснение за житейска корупция и търговия с влияние, а днес и по сигнал от Борислав Сарафов, каза главният прокурор Иван Гешев.

От миналия понеделник изчаквах поради няколко причини. Спазвам законите и Конституцията и това е призванието на всеки честен гражданин, каза Гешев.

Главният прокурор заяви още, че тези, които направиха това, трябва да се срамуват. Те са тези, които може би хората наричат мафия и олигархия. Прокуратурата работи само в интерес на българските граждани, посочи Иван Гешев.

„Това, че има един плъх от едни 5000 не е новина за никого“, заяви Гешев на брифинга. Според него има безпрецедентно политическо обединяване срещу прокуратура, което говори, че си вършим работата в интерес на българските граждани.

Част от този заговор, може би е т.нар. закон на Зарков (промените в ЗСВ и НПК), обясни Гешев.

Според главния прокурор има бум на наркотиците, катастрофи и връщане в тъмните времена на 90-те години.

Всичко започна с намеци, че в името на семейството, че не е лошо да участвам в политически проект или да стана посланик в Израел или Турция. За мен беше странно и обидно, защото няма да допусна да бъде овладяна прокуратурата, посочи още главният прокурор.

Получил заплашително писмо, че ако не си даде оставката, ще натиснат ENTER. „Объркали са човека, няма как да стане, да натискат каквото искат“, каза Гешев. Той веднага провел много разговори с чужденци, но не се изплашил.

„Никога не съм си мислил да си подавам оставката, заплашван от някои може би боклуци“, каза главният прокурор.

Той показа пред журналисти кореспонденция от СМС-и. Той искал гаранция за близките си, започнал да се прави че ще отстъпи. „Исках да разбера какъв е заговорът и какви са хората, които ме заплашват. Господ ме наказа с глупави врагове“, каза Гешев.

Ясен Тодоров го уверявал, че си остават приятели и ще се борят заедно.

Гешев поиска да покаже и кореспонденцията си с Бойко Борисов и разговор с Йордан Стоев.

В Прокуратурата много ясно се описва кой и кога е ползвал базите на институцията. Гешев не отрече да ги е посещавал.

„Моето мнение е, че това е политическа атака срещу съдебната власт, но тя няма от какво да се срамува. Всеки носи отговорност за себе си. Аз имам достойнство и съм мъж“, каза още Гешев.

Получил писмо с негов разговор с Йордан Стоев, почувствал го като изнудване. Поискал от сътрудник да свали този запис, за да може да го чуе. Помолил Сарафов да не сяда до него, а срещу него и пуснал записа пред всички. Пуснал аудиото пред всеки, за да избегне да има повече лъжи. Борислав Сарафов тръгнал не толко щастлив, колкото при идването си. След това направил брифинг и скъсал оставката.

Гешев пусна запис от разговор.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram