Гешев поиска отлагане на заседанието на ВСС, на което се обсъжда отстраняването му. Отказаха му!

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев е поискал отлагане на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, на което трябва да се обсъди първото искане за неговото отстраняване от поста.

След разгорещени дебати пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно отказа на Гешев не само отлагането на обсъждането, но и спирането на процедурата по искането на шестима членове на прокурорската колегия за предсрочното му отстраняване

Два са мотивите с искане за отлагане на заседанието – първият е, че Иван Гешев е в командировка в Бургас на международна конференция, която е планирана отдавна. Вторият е внезапно заболяване на неговия представител – адв. Томова.

В случай, че не бъде отложено обсъждането, пише в искането си, тя настоява производството да бъде спряно заради искането на обвинител номер 1, внесено в понеделник Конституционния съд, с което той иска да бъде казано дали може Висш съдебен съвет с изтекъл мандат да се занимава с кадрови въпроси, включително и с освобождаването и назначаването на тримата големи в съдебната система.

В момента върви дебат, като междувременно стана ясно, че по повод искането, което е свързано с твърдения, че главният прокурор се е намесил в разследването на взрива до автомобила му на 1 май са внесени допълнителни искания както от Гешев, така и от хората, които застанаха зад това искане. Това са шестима членове на прокурорската колегия. В този смисъл така и иначе днес няма да се стигне до обсъждане по същество. Въпросът е какво ще решат съдебните кадровици и дали да се произнесат поне по исканията. Това ще стане ясно малко по-късно.

Междувременно Гешев изпрати своето становище по второто искане, което внесоха с четирима от гореспоменатите шестима съдебни кадровици.

То беше свързано с изявления на Иван Гешев на 15 май, в което говори за това, че трябва да бъде изринат политическия боклук. В своето становище главният прокурор смята, че първо, то е недопустимо, защото в момента имаме Висш съдебен съвет с изтекъл мандат, тоест отново се позовава на  своите твърдения до Конституционния съд, но по-важното е, че разсъждава върху значението на фразата „политически боклук“ като казва, че това е събирателно съществително, без каквато и да е конкретика или пък нарицателно, което широко се употребява в ежедневието не само у нас.

След разгорещени дебати пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно отказа на Гешев не само отлагането на обсъждането, но и спирането на процедурата по искането на шестима членове на прокурорската колегия за предсрочното му отстраняване

„Неколкократно чухме от главния прокурор Иван Гешев, че желае да се разглежда искането за отстраняване, ще съдейства и ще даде обяснения. Приемам този довод за „превратно упражняване на права“, коментира Атанаска Дишева от съдийската колегия.

Мнозинството днес гласува, че заседанието може да продължи и в отсъствието на Гешев и защитника му като членовете на кадровия орган започнаха да обсъждат дали са допустими всички доказателствени искания, които са направени в рамките на процедурата. Единодушно бе гласувано и че процедурата по искането за отстраняване на Гешев няма да бъде спряна в изчакване на решението на Конституционния съд, който образува дело, но не се е произнесъл по допустимостта на въпросите, поставени от главния прокурор.

След гласуването пленумът започна обсъждане по доказателствените искания, които са внесени в рамките на процедурата. Главният прокурор е внесъл искания за събиране на 11 доказателства с подточки, а членовете на ВСС имат други. Всяка от тях ще бъде обсъдена и ще се гласува дали да бъде допусната.

Сред исканията са изслушване на заместника на Гешев Борислав Сарафов, за установяване на следователите на мястото на взрива на 1 май, които са присъствали на огледа след инцидента с кортежа на главния прокурор и др./Епицентър

Заседанието продължава

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram