ГЕРБ скрива със закон достъпа до обществена информация

Важни промени в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) се опитват да прокарат депутати от ГЕРБ начело с Анна Александрова. Тя и нейни колеги вече са внесли предложения за промени, които на практика ще затруднят достъпа до информация и публичното следене на изразходването на държавни средства. Ако промените влязат в сила вече всеки, който иска достъп до обществена информация, трябва да се идентифицира и с ЕГН, да доказва правен интерес или „членство в местна общност“, за да получи информацията, която желае.

Предвижда се също първичната счетоводна документация да не се смята за обществена информация. Това означава да потънат всички документи за плащания на публични средства, както и от европейски фондове.

Според адвокат Александър Кашъмов, който коментира темата пред „Сега“ е нарушение на Конституцията идеята да се доказва правен интерес или членство в местна общност. При такива случаи международните стандарти забраняват да се въвежда интерес на заявителя. „Това ни връща в най-тежките времена на комунистическия режим, когато хората нямаха право на информация, а само задължение да слушат държавната пропаганда“, коментира той. Посочването на ЕГН от заявителя, който търси информация, също би било сериозно нарушение на международните стандарти и правото на Европейския съюз.

В становището си Програма „Достъп до информация“ сочи, че това е световен прецедент и е сериозна крачка назад. Това е непропорционално и неоснователно събиране на лични данни, още повече, че Конституцията регламентира, че „всеки има право да търси, получава и разпространява информация“. Право да търсят информация имат и чужденци, лица без гражданство, юридически лица, тоест няма как да се изисква и събира допълнителна информация за заявителя.

Под предложението освен Анна Александрова са се подредили Любен Дилов, Стефан Мирев, Ралица Ангелова, Марин Маринов, Красимир Събев, Георги Кръстев, Евгения Алексиева и Бранимир Балачев. Промените са внесени между първо и второ четене на разглеждането на проект на Министерския съвет, с който най-сетне да бъде въведена евродиректива от 2019 г. за отворените данни и повторното използване на информацията от обществения сектор.

Actualno.com

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram