ГЕРБ се разбраха с Янев, имат съвпадения за бюджета и редовното правителство

Финансовата стабилност на държавата, проект на закон за удължаването на държавния бюджет, социалната политика, здравеопазването, енергетиката, планът за възстановяване и устойчивост – това са основните теми, които бяха очертани от Десислава Атанасова за обсъждане на срещата с „Български възход“. Партията на Бойко Борисов провеждат серия от срещи с другите в НС, за да търсят консенсус по конкретни теми.

Делян Добрев подчерта, че вземането на нов дълг трябва да бъде много добре обмислено, съобщават от novini.bg. „Не виждам голям оптимизъм в икономиката на страната за следващата година, защото големият ръст на индустриалното производство, който наистина го имаше през 2022 година, се дължеше на конюнктурата. Имаше три основни пера, които доведоха до този висок икономически растеж. Едното беше производството на въглища и на електроенергия от въглищните централи. Произведохме и изнесохме рекордни количества електроенергия за приходи от над 3 милиарда евро. Вторият източник на икономически растеж през тази година беше производството и износът на горива. Третият източник беше производството на боеприпаси. В тези три сектора производствените мощности тази година се натовариха на 100%. Догодина, за да има икономически растеж от тези три сектора, те трябва да работят на 150, което е невъзможно. Потенциалът за икономически растеж от тези три сектора е изчерпан. Не виждам какво може да го мести“, добави той.

„Приветствам вашето виждане, че редовен бюджет трябва да се направи от редовно правителство с парламентарно мнозинство. Необходимо е редовно правителство, защото то носи отговорността пред българските граждани, че бюджетът, който са предложили, ще бъде изпълнен“, каза от своя страна Кирил Ананиев (ГЕРБ).

Позицията на „Български възход“ е, че темата, която най-вече засяга обществото, е съставянето на редовен кабинет. „Категорично считаме, че трябва да бъдат направени всички възможни опити, за да се състави такъв кабинет и той да гласува бюджет. Бихме подкрепили всякакви предложения на вашата парламентарна група по отношение на бюджета що се отнася до това той да бъде по-стегнат. Разходите да съответстват на приходите, дефицитът да не надхвърля 3% и да има ясно ограничаване между социално слаби. Тоест да не се получава помощ на калпак“, посочи Надежда Самарджиева (БВ).

Виолета Комитова (БВ) обясни, че не е добра идея да бъде внасян бюджет, тъй като ще има голям риск от наддаване между партиите. „Бюджет може да се гледа, ако се направи правителство, за да може да си го изпълнява. Ако дефицитът може да се намали, е добре дошло“, посочи тя.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram