ГЕРБ клекнаха пред ПП за ротационен председател на НС. Пръв ще е Росен Желязков

ГЕРБ – СДС клекнаха пред „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ за избор на председател на парламента на ротационен принцип. Първият избран ще бъде представителят на ГЕРБ – СДС Росен Желязков. След три месеца ще го смени кандидатура на ПП- ДБ – Никола Минчев. Двете формации заявиха, че са постигнали „джентълментско споразумение“.ГЕРБ отстъпват председателството на правната комисия на ПП – ДБ.

Това стана ясно след третия кръг от преговори между контактните групи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, водени от Десислава Атанасова и Лена Бориславова.

Утре очакваме да има избран председател на парламента, така че той да започне работа, заяви акад. Николай Денков от ПП-ДБ.

С този резултат приключи третият кръг от преговорите между първите две най-големи коалиции в 49-ото Народно събрание.

Въпреки това акад. Николай Денков – представител на ПП заяви катгорично: „Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ – СДС.“

Вече имаме изработена обща законодателна програма с ПП-ДБ. Росен Желязков ще е председател на 49-ото НС, ПП-ДБ ще излъчи председател на правната комисия„, разясни разпределението на най-важните постове в НС председателят на ПГ на ГЕРБ – СДС Десислава Атанасова на пресконференцията в кулоарите на парламента след срещата с ПП-ДБ.

ГЕРБ отстъпват председателството на правната комисия на ПП – ДБ, но според Атанасова, ако парламентът работи, тогава е възможно да има ротационно председателство както на председателя на парламента, така и на Комисията по правни въпроси, като от ГЕРБ-СДС изчакват номинацията на коалицията на ПП-ДБ кой да я оглави.


Ротационно председателство може да има единствено, ако парламентът работи повече от три месеца“, повтори тя.

„Това е срокът, който сме уточнили за ротационното председателство, което няма как да бъде скрепено с решение, а с джентълменско споразумение между двете най-големи коалиции в парламента“, изтъкна още Десислава Атанасова.

Николай Денков от ПП-ДБ поясни, че номинацията на политическата сила за председател на правната комисия ще бъде обсъдена на Националния съвет и впоследствие ще бъде обявена публично.

Той допълни, че ще се предложи списък със законопроекти като програма на този парламент. „Ако работи успешно, ще има ротация след повече от три месеца, за да може с Комисията по правни въпроси да има синхрон“.

Той обаче разясни, че на тази маса се обсъжда единствено и само законодателната програма, а не сформиране на правителство. „Това е въпрос за разговори между лидери на партии, а не на работни групи, както е в момента. Надявам се утре сутринта да стартира парламентът с избор на председател, сформиране на комисии. Правителството е отговорност на мандатоносителя. Имаме решение, че нямаме да подкрепим правителство на ГЕРБ-СДС“, изтъкна още веднъж Денков.

Двете най-големи парламентарно представени формации са изготвили общ списък със законопроекти, който ще предложат на останалите политически сили. Те се отнасят до реформите по Плана за възстановяване и устойчивост, присъединяването на България към еврозоната и Шенген, законопроектът за защита от домашно насилие.

„Това е част от един по-дълъг процес и по-дълъг път. Ние категорично заявяваме, че сега най-важна е държавата ни и апелираме този конструктивен тон и диалог да продължи. Така, че да се излъчи работещо, редовно правителство“, каза още Атанасова.

Тя каза, че от ГЕРБ ще се опитат да приобщят и останалите парламентарни групи, за да се постигне конституционно мнозинство.

„Този етап, за който се стартира парламента, го приключваме утре. И после започва стартира всичко останало – комисии, председатели на комисии, смяна на регулатори.

Днес свършихме работата, която обещахме да свършим миналата седмица“, обяви пък акад. Николай Денков от ПП.

Предложението на ГЕРБ и ПП за ротационен председател на НС няма да срещне подкрепа сред останалите парламентарни група, сочи проверка на Епицентър. бг. „Ние ще гласуваме „въздържали се“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според източници на медията ни само ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще подкрепят ротационния принцип, който не е залегнал в Конституцията на Република България.

Както се вижда, въпреки остъпката на ГЕРБ, хората на Кирил Петков няма да подкрепят правителство на ГЕРБ.

От друга страна в момента, в който ПП натиснат копчетата в парламента заедно с ГЕРБ, ще изчезне ореолът им на партия, която се бори срещу ГЕРБ и статуквото. Много хора, които са гласували за ПП, ще бъдат разгневени от този факт.

Само с този акт Борисов им отне 5-6%“, коментират наблюдатели, които вече виждат „как без да се усетят харвардците полегнаха в прегръдката на Борисов“.

След разговорите между парламентарните групи предстои лидерска среща, което означава – на една маса да седнат Бойко Бирисов, Кирил Петков и Асен Василев.

Епицентър. бг припомня онези текстове от Конституцията, които визират избора и дейността на председателя на Народното събрание

Чл. 73.
Организацията и дейността на Народното събрание се осъществяват въз основа на Конституцията и на правилник, приет от него.

Чл. 76.
(1) Първото заседание на Народното събрание се открива от най-възрастния присъстващ народен представител.
(2) На първото заседание народните представители полагат следната клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“
(3) На същото заседание на Народното събрание се избират председател и заместник-председатели.

Чл. 77.
(1) Председателят на Народното събрание:
1. представлява Народното събрание;
2. предлага проект за дневен ред на заседанията;
3. открива, ръководи и закрива заседанията на Народното събрание и осигурява реда при провеждането им;
4. удостоверява с подписа си съдържанието на приетите от Народното събрание актове;
5. обнародва решенията, декларациите и обръщенията, приети от Народното събрание;
6. организира международните връзки на Народното събрание.
(2) Заместник-председателите на Народното събрание подпомагат председателя и осъществяват възложените им от него дейности.

Епицентър.БГ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram