Георги Кадиев: Или ще бъдем наказани от Брюксел, или от работниците

Лигнитните въглища са си наш ресурс. Абсолютно  престъпление е да затворим това производство, разчитайки само и единствено на международните пазари, смята той.​​

Протестиращите енергетици са готови за среща с властта, на която да се предоговарят сроковете за затваряне на въглищни производства. Те настояват енергийния преход да се случи плавно и не одобряват териториалните планове за справедлив преход в сегашния им вид. „Тази работа не става насила. Не става с аргумента – имаме два дни да предадем плановете и нямаме време да ви обясняваме. Вече сме в патова ситуация, когато или ще сме наказани от Брюксел, или ще сме наказани от работниците.“ Това заяви пред БНР Георги Кадиев, бивш депутат и заместник-министър на финансите. По думите му, днешните протестни блокади на пътища изразяват недоверието на миньорите към правителството.

„Постоянно са лъгани. Постоянно се крие истината от тях. Тези териториални планове, които бяха сервирани преди два дни, съдържат доста проблеми и те го разбират, поради това и протестират“, каза Кадиев. По думите му, вина за закъснението на плановете носят и предишни правителства.

Миньорите искат да знаят, че затварянето няма да е по-рано от 2038 г., а е записано затваряне до тази дата, посочи бившият заместник-финансов министър и попита защо Полша и Германия са извоювали за затварянето на техни производства години, за каквито са настоявали.

„Всички се съмняват, че това са фирмите, които ще спечелят от „справедливия“ преход“, отбеляза финансистът относно огласените индикативни списъци от фирми, които ще получат финансиране в процеса на енергийна трансформация. Според Кадиев няма никаква прозрачност и всички остават с впечатление, че „някой ще прибере едни пари“. Той посочи като пример една от фирмите, за която са предвидени 700 милиона евро за изграждане на фотоволтаици срещу ангажимента да се създадат едва 20 работни места.

Това на практика е единствената икономика, която има област Стара Загора. Лишавайки я от сърцето ѝ, тя на практика става безсмислена, изтъкна Кадиев. 

Най-ощетени ще бъдат в комплекса „Марица Изток“. Ако мините и централата „Марица Изток 2“ затворят бързо, рязко, без да се осигури алтернативна работа, ще пострада не само област Стара Загора, но и областите Хасково, Ямбол и Сливен. Първите, които ще си заминат от региона, са младите хора. Това обезлюдяване, което е характерно за периферни области на България, ще го видим в центъра ѝ, поясни Георги Кадиев в предаването „Преди всички“.

Лигнитните въглища са си наш ресурс. Абсолютно  престъпление е да затворим това производство, разчитайки само и единствено на международните пазари, смята той. 

Източник: БНР, „Гласове“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram