Георги Гергов продава ресторант, Доган го купува

Имотите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган често се превръщат в централна тема на обществения дневен ред. В спомените на всички още са пресни събитията отпреди година в Росенец около морската резиденция на политика и последвалите протести. А в по-далечни времена новините седмици наред бяха доминирани от темата за незаконното барбекю в сарая в ”Бояна” и неговото събаряне преди десет години.

Така започва разследването на „Капитал“, което разкрива:

Този път хранително-вкусовата тематика е запазена, но ще си говорим не за барбекю, а за цял ресторант. През април 2021 г. фондация „Хермес“, чийто председател е Доган, купува ресторант „Пълдин“ – историческа сграда, паметник на османската архитектура, разположен в Стария Пловдив. А сделката е интересна не само с купувача, а и с продавача – местният бизнесмен и доскорошен председател на структурата на БСП в града Георги Гергов. Така излиза, че докато БСП и ДПС формално са политически опоненти, техните бивши лидери намират лесно общ език, когато става дума за бизнес.

Прехвърлянето


Сделката се осъществява през специално създадена за целта компания с мистериозно избраното име „РУМИ-1207“. Тя е основана на 2 април като дъщерно дружество на компанията на Гергов „Стария Пловдив“, която внася целия капитал от 827 хил. лв. Седалището на новото дружество обаче е в централата на ДПС в София – бул. „Александър Стамболийски“ 45А. А за членове на съвета на директорите са избрани Биршен Ибрямова, Ренгинар Муталиб и Нина Петрова-Кашкина.

Биршен Ибрямова дълги години работи като секретарка на Доган. Женена е за депутата от движението Джейхан Ибрямов и понастоящем е в управата на фондация „Хермес“, а също е и председател на партийната фондация „Либерална интеграция“. Ренгинар Муталиб е финансист на ДПС, който се подписва като съставител на отчетите му, както и на тези на фондациите. А Нина Петрова-Кашкина е изпълнителен директор на „Делта епсилон“ – компанията, собственик на Боянския сарай на Доган.

Скоро след регистрирането на дружеството на 13 април друга компания на Гергов, „ИАГ инвест“, прехвърля на „РУМИ-1207“ ресторанта. Материалният интерес при вписването на сделката е близо 780 хил. лв. А на 28 април акциите на новата компания заедно с имота са джиросани от Гергов на новия собственик – фондация „Хермес“. В нейното управление освен Доган и Ибрямова е и дългогодишният депутат от ДПС Камен Костадинов. От документите в Търговския регистър не се вижда цената на сделката и дали тя съвпада с тази от прехвърлянето две седмици по-рано. Не е известно и как фондация „Хермес“ финансира покупката, като в предходни години активите й и годишните й приходи от дарения са доста по-скромни.

Придобивката


Ресторантският комплекс „Пълдин“ е съставен от три постройки, разположени на терен от 1.4 дка на ул. „Княз Церетелев“ 3. Той е един от малкото оцелели паметници на османската архитектура в Стария Пловдив. Намира се на северния склон на Джамбаз тепе, на стотина метра от Античния театър.
В миналото сградата, известна като Мевлеви хане, е била дервишки манастир, за който най-ранни данни има от XVI в. Включвал е молитвен дом-джамия, зала за ритуални танци на танцуващите или въртящите се мевлевии и жилищни сгради за дервишите. Счита, че преди това през Средновековието там е имало християнски манастир.

В края на XIX в. след Освобождението обектът бил изоставен. Джамията се срутила при земетресението през 1928 г. и от някогашния комплекс е оцеляла само голямата зала за ритуални танци. Запазена е и богата вътрешна декорация от дърворезби и стенописи с влияние от българския възрожденски стил. Под сградата пък минава част от някогашната стена на акропола, открита при археологически проучвания през 70-те години на XIX в. Находките могат да се видят в подземна зала, създадена за целта, намираща се под двора на комплекса.

Тогава и комплексът е реставриран и преустроен в ресторант, който отваря през 1974 г. под името „Пълдин“. Гергов го придобива през 1999 г., когато в съмнителна сделка за 3.1 млн. долара са продадени 80% от държавното дружество „Стария Пловдив“ на регистрираната в Хисаря фирма „Марсо“. Неин собственик се води местният учител литература Димитър Сотиров. Скоро след това делът на държавата е стопен почти до нула, а в собствеността официално влизат фирми на Гергов. Ресторантът е временно затворен и след реновация през 2001 г. отново е открит.

Предназначението


По принцип фондация „Хермес“ не би следвало да инвестира в хранителни заведения. Според устава й основните й цели са изграждане и възстановяване на училища, детски градини, читалища и духовни храмове, отпускане на стипендии в областта на образованието, както и стимулиране на надарени деца.

Засега концепцията явно не е напълно изчистена. „Възнамеряваме обектът да се използва за културни събития и може би като ресторант. Предвиждаме да бъдат направени инвестиции за реновация“, коментира Биршен Ибрямова пред „Капитал“.

Когато става дума за фондациите около ДПС, винаги остава и съмнение, че придобивката може да се ползва и лично от Ахмед Доган.

През 2008 г. на фондация „Хермес“ беше прехвърлен т.нар. Дворец на децата в родното село на Доган – Дръндар, построен върху земя, собственост на почетния председател на ДПС. Дворецът беше един от петте имота, за които имаше подозрения, че са на почетния председател на ДПС, които тогава бяха разследвани от парламентарната комисия по корупцията. Другата, по-официална партийна фондация „Либерална интеграция“ пък осигуряваше Доган след оттеглянето му от политиката на максимален доход към 2018 г., което, съдейки по отчетите й, е било основният ѝ разход.

Друг скандал около „Хермес“ е получено дарение на медицинска техника за 1 млн. евро от фондация на сливенския представител на ъндърграунда Йосиф Йосифов-Йоско, който беше разследван за убийството на Константин Димитров-Самоковеца. Това става в края на 2006 г., буквално месеци след учредяването на фондацията на Доган, като случаят става известен години по-късно и от „Хермес“ отричат да са получавали такова дарение.

Източник: Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram