В деня на будителите библиотекари протестират под мотото „Долу Винету!“

На 1 ноември – Деня на народните будители, библиотекари от цялата страна провеждат символичен протест под мотото „Долу Винету!“, съобщи Ганчо Ганчев, председател на синдикалната организация на КНСБ в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

В знак на протест пред библиотеките са поставени плакати с надпис „Долу Винету!“, тъй като романът се е превърнал в метафора на бездуховността и липсата на отношение към културата, се казва в призива на организаторите на протеста. Синдикалистите не го споменават, но юношеският роман на Карл Май е свързван с читателските предпочитания на бившия премиер Бойко Борисов.

Протестът е срещу недостатъчните бюджети, заради които заплатите в този сектор на културата са унизително ниски. Гневът на библиотечните работници е, че само техните възнаграждения не са обвързани с минималната заплата. Във всички останали браншове в културата има подписани споразумения, с които за отделните длъжности се определят коефициенти спрямо минималната работна заплата за страната. Само при библиотеките възнагражденията могат да бъдат индексирани само при наличие на средства.

В символичния протест участват Националната библиотека, регионалните библиотеки във Варна, Велико Търново, Кърджали, Ловеч, Силистра, Хасково и др. Библиотечните директори са уведомени за акцията и са помолени да не създават пречки.

Дневник

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram