В Бургас почетоха паметта на загиналите полицейски служители Атанас Градев и Йордан Илиев

Със заупокойна молитва започна в Бургас възпоменателната церемония в памет на загиналите полицейски служители Атанас Градев и Йордан Илиев, загубили живота си при инцидент с автобус с мигранти. На булевард „Трапезица“ – мястото, където полицаите загубиха живота си точно преди една година, днес бе открита паметна плоча. 

„Нашите колеги – командирът на отделение Атанас Градев и Йордан Илиев, старши полицай в Първо Районно управление към Областната дирекция на МВР в Бургас, загубиха живота си по време на изпълнение на служебните си задължения. Те изпълниха с чест дадената клетва като български полицаи да служат на страната ни. Двама достойни  мъже, които с цената на живота си предотвратиха още по-голяма трагедия, като не позволиха да пострадат множество граждани и гости на Бургас. Издигането на този паметник е скромен жест на благодарност и уважение към нашите колеги. Паметникът ще остане завинаги израз на нашата почит и място, където можем да сведем глава с благодарност в знак, че няма да забравим случилата се трагедия“, каза в словото си по време на възпоменателната церемония министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Той благодари на всички, помогнали да се осъществи идеята за поставянето паметника.

„Благодаря на колегите, гражданите и неправителствените организации, които събраха средства за издигането му. Благодаря на представителите на Община Бургас за оказаното съдействие, за да се случи този проект. Благодаря и на автора – скулптора Атанас Стоянов, че взе присърце идеята и създаде своята творба като символ на сблъсъка на живота и смъртта –  знак за почит към саможертвата на  българските полицаи. Зная, че няма думи, с които да се заличи болката в душите на близките на двамата ни колеги. Не е в човешката власт да променим хода на живота, но е в нашите възможности да запазим най-светъл спомен за достойните хора. Атанас Градев и Йордан Илиев ще останат завинаги едни от нас“, посочи министърът.

На мястото, където стана катастрофата, днес бяха бивши министри и директори на полицията в Бургас, ръководството на Областната дирекция на МВР в града, политици, кметът на Бургас, областният управител, колеги на загиналите полицаи, техни близки и приятели, граждани, магистрати.

Кметът на Бургас Димитър Николов каза, че МВР е изгубило мъже на честта, волята и силата.  „Точно преди една година тук- на това място, стриктно изпълнявайки служебните си задължения, с цената на живота си, те направиха така, че Бургас да си отдъхне и да спи спокойно, пазейки своите съграждани“, посочи Николов и каза, че е важно да ги помним с добро и мил спомен, за това, че са били част от нас и част от полицията в Бургас. 

„Нека всеки, който минава тук – покрай паметника, да свежда глава, спомняйки си, че те загинаха, пазейки нашата държава“, добави кметът.

В словото си областният управител на Бургас Пламен Янев каза, че трябва да използваме днешния ден за равносметка – какво означава полицаите да работят в полза на обществото.

„Тяхната всеотдайност заслужава огромно уважение“, заяви Янев.

Полицаите бяха почетени с едноминутно мълчание и на колене. На паметната плоча бяха поднесени венци и цветя.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram