Въпреки забраните Св.Синод организира литургия срещу вируса

Въпреки че вчера Светият Синод отправи послание към християните в страната да проявят мъдрост и да се молят от домовете и въпреки че призивът бе излъчен по БНТ, днес Църквата организира, а БНТ2 излъчи пряко неделна литургия срещу коронавируса, съобщава „Сега“.

В церемонията участва и Патриарх Неофит и тя беше посетена от десетки вярващи. В продължение на повече от час телевизията излъчваше кадри как миряни стоят в непосредствена близост един до друг и как присъстващите чакат реда си да целунат кръста. Докато лекари и институции в България постоянно призовават хората в страната да бъдат дисциплинирани и да не се събират на групи, за да предпазят своя живот и този на околните, водещият на телевизионното предаване с богобоязлив тон обясняваше как вярващите дисциплинирано спазвали дистанция помежду си.

В същото време общинското радио в Силистра съобщи, че по инициатива на Доростолската митрополия и Община Силистра на светлинен билборд на кръстовище в Силистра са поставени две пана с молитва към Богородица. „Поставени са две пана с молитва към Богородица за спасение и текстове за здраве, единодействие и кураж“, съобщиха от общината.


“В историята на Силистренска област има събития за борба с тежки болести. Всяка година в началото на март алфатарци връзват мартеници на каменни кръстове в четирите края на града. Жителите на малкия град вярват, че по този начин се предпазват от болести и тегоби. Тази традиция датира от 1733-1734 година и се свързва с чумна епидемия.

Жителите на Алфатар масово се разболяват, но оцелелите първенци правят план за спасение. Изваждат камъни от местната кариера, а майстори-каменоделци правят от тях кръстове, като за труда си не вземат пари. Кръстовете са забити в четирите краища на селището и са осветени.

С времето и заради политическите промени през годините алфатарци забравят за каменните кръстове. Но през 80-те години на миналия век при пророчицата Ванга отиват алфатарци. Изпращайки ги, тя им казва да открият каменните кръстове, да ги осветят и да ги пазят за идващите трудни години,” се казва още в съобщението

От община Силистра съобщават и за други свидетелства за минали епидемии на територията й. „Мемориал на равина Елиезер Папо в Силистра напомня за друга история. Папо е един от дванайсетте най-почитани равини.Роден е в Сараево, но е живял и работил в Букурещ. По време на руско-турската война през 1829 година пристига в Силистра.

Тук спасява много хора от избухнала в лагера на руската армия епидемия от холера, създавайки карантинни „пояси“ и лазарети. Заразява се и умира.Смята се, че е погребан в Силистра край река Дунав. Днес на това място е изграден мемориално-религиозен комплекс, включен в програмите на туристическите фирми и посещаван от поклонници“, съобщава общинското радио.

Гръцкият митрополит Серафим Кифирски е бил арестуван за няколко часа за нарушаване на забраната за служене в църквата по време на карантината, срещу него е образувано дело, съобщава пък РИА Новости, цитирайки „Вима ортодоксиас“.

Гръцкото правителство забрани богослуженията във всички места за поклонение заради коронавируса, с цел да ограничи разпространението му по време на пандемията. В петък, Серафим, призовал вярващите в храма в градчето Хора на остров Китира и започнал да служи както обикновено, въпреки ограниченията. „Камбаните зазвъняха както обикновено, призовавайки вярващите в църквата“, пише изданието.

Източник: Сега

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram