Във Враца откриват Ботевите дни за 2023 г. 

Традицията повелява това да се случи на централния площад „Христо Ботев“, но в случай, че времето не позволява, откриването ще се проведе в залата на Народно читалище „Развитие 1896“.

Първото събитие от официалната програмата за днес е е насрочено за 18 часа, когато ще се състои награждаването на победителите в Националния конкурс за стихотворение и есе на тема „Живеем в земята на Ботев“.

В тазгодишната програма на „Ботеви дни“ за периода 26 май – 2 юни са включени общо 31 събития, а в съпътстващата – още 14. Сред тях са традиционните национален рецитал-конкурс за Ботева и възрожденска поезия и проза, изложба на старопечатни книги, шествие и концерти и др.

1 юни пък е Деня на Враца и той също ще бъде наситен с много събития. Денят ще завърши с тържествен концерт, посветен на 147-ата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета и митинг-заря за загиналите за свободата на България.

В навечерието на паметната дата 2 юни ще бъде отслужена възпоменателна панихида за загиналите за свободата на България, а в деня на кончината на поета-революционер Христо Ботев ще се проведе и традиционното всенародно поклонение на връх Околчица.

news.bg

Снимка: БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram