ВрИД посланик на САЩ: България остана дълбоко ангажиран партньор и съюзник

България се сблъска с огромни предизвикателства, но показа своята устойчивост, тя остана един дълбоко ангажиран партньор и съюзник. Това каза Андриа Брулет-Родригез, временно изпълняваща длъжността посланик на САЩ в България, в словото си на конференцията „Антикорупция и национална сигурност“, която се провежда днес в София.

Събитието е организирано от Министерството на правосъдието в сътрудничество с Базелския институт за управление и Центъра за изследване на демокрацията. Форумът се провежда в рамките на инициативите, включени в Годината на действие, обявена от президента на САЩ Джо Байдън при закриването на Срещата на върха за демокрация през декември 2021 г.

Брулет-Родригез посочи, че две години е в България и е видяла как страната ни се сблъсква с „огромни предизвикателства“ като пандемията от COVID-19, войната в Украйна, както и кризата с природния газ и прекъсването на доставките. „Въпреки всичко това България показа своята устойчивост, тя остана един дълбоко ангажиран партньор и съюзник“, отбеляза тя. 

Тя допълни, че България е поела три ангажимента, в рамките на обявената от президента Байдън Година на действие – засилване на съдебната власт, засилване на отговорността на главната прокуратура и укрепване на доверието към медиите и институциите.

Брулет-Родригез определи като много насърчаващо, че Министерството на правосъдието и други български институции, представителите на гражданското общество, настояват и работят за превръщането на тези ангажименти в реалност.

„За съжаление миналото Народно събрание не успя да осъществи докрай законодателните промени, заложени в Националния план за възстановяване и развитие, по отношение на съдебната реформа, реформирането на прокуратурата  и Висшия съдебен съвет, така че те да носят своята дължима отговорност“, каза Андриа Брулет-Родригез.

Промяната трябва да дойде отвътре, от българските политици, от техните ангажименти и отстояване на исканията на гражданите, посочи Брулет-Родригез, като добави, че САЩ са готови да помагат в тези усилия по отношение на изграждане на капацитет, техническа помощ и други средства, които могат да помогнат за осъществяване на промените.

„Има лица, които продължават да опитват да се възползват от американската финансова система. Няколко лица в България бяха включени в списък за такива опити. Тези действия не са насочени към България и българския народ – това са санкции срещу физически лица, които по наша преценка носят отговорност за злоупотреби със стотици милиони публични средства“, каза още Андриа Брулет-Родригез. Тя добави, че българите вече години настояват за реформи.

Корупцията разочарова гражданите в демократичните им желания, намалява доверието на обществото и улеснява тези, които искат да разкъсат тъканта на обществото, коментира още Брулет-Родригез. Като отбеляза, че САЩ насърчава желанието на България да се включи в работата на тематичната работна група за борба с корупцията.

Ние се радваме, че България и други държави от региона се събират, за да обменят добра практика и стратегии в борбата с корупцията. Надявам се действията, които ще се разработят в работната група да способстват за пресичането на силите, които осъществяват корупцията, заяви временно изпълняваща длъжността посланик на САЩ Андриа Брулет-Родригез.

Източник: БТА, „Гласове“ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram