Вече може да си отдъхнем от COVID-19, според Кантарджиев

Вече можем да си отдъхнем и както каза Световната здравна организация – краят на пандемията се вижда. Това заяви пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси на Столичната община.

Той посочи, че коронавирусът е станал по-малко опасен и смъртоносен.

Експертът обаче напомни, че всяка година имаме проблеми с респираторни инфекции през есенно-зимния сезон.

„Възпитаният и образован човек спазва някои правила – проветряване в публичните места. Който не е сигурен в имунната си система, не е лошо да носи маска“, отбеляза той и предупреди, че е много важно да спазваме правилата, защото ще се появят и други инфекции.

Кантарджиев обясни, че адаптираните ваксини срещу COVID-19 изграждат имунитет срещу класическия вариант на вируса и срещу Омикрон. Той посочи, че всеки, който има предишните ваксини, може да си постави и тази. Тя е само за бустер реимунизация и осигурява напрегнат имунитет през следващите месеци.

Професорът препоръча ваксината за хора със съпътстващи заболявания и с много контакти.

По негови думи ваксините срещу грип вече са по аптеките, като от другата седмица ще започне ваксинирането на хората над 65 години.

Кантарджиев обясни, че може да си поставим адаптирана ваксина срещу коронавирус и след около седмица – две и препарат против грип.

Първите симптоми на грипа и коронавируса, които може да ни ориентират, са болките в гърлото.

„Тогава човек може да вземе лимон със сода. Има известна разлика в клиничния ход на двете заболявания. Но първо правило – който е болен, да си стои вкъщи“, подчерта здравният експерт.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram