Ветеринарите искат две оставки – на зам.-министър и директора на Агецията на храните

В писмо до премиера Бойко Борисов от Българския ветеринарен съюз искат отстраняването на директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Паскал Желязков и на ресорния заместник-министър на земеделието Янко Иванов.

Няма да отстъпим от искането си за отстраняването на проф. Желязков и доц. Иванов от техните постове, макар да се намираме в извънредна ситуация, потвърди пред БНР д-р Мирослав Първанов, който аргументира позицията на ветеринарите. „Критичната граница е премината”, заяви той.


От ветеринарния съюз са уведомили главния прокурор и атакуват незаконни, според тях, заповеди на изпълнителния директор на БАБХ в административния съд.


„Възможността за диалог е тотално изчерпана не по наша вина, затова се обръщаме към премиера. Трябва да се вземе спешно политическо решение“. Става въпрос за дълготрайна политика на унищожаване на професията на ветеринарния лекар, практикуващ в областта на продуктивните животни, смята Първанов.


Ако тази политика продължи, ще доведе до пагубна липса на ветеринарни лекари, които да практикуват в малките населени места. На тези лекари административно и насилствено се вменяват „неизпълними, а понякога и незаконни задължения”, отбеляза той.


Систематично БАБХ не доставя навреме ваксини и биопродукти, а това води до голям брой неизследвани и неваксинирани животни, „и то от заболявания, които са общи за хората и за животните – например бруцелоза, популярната луда крава”, каза още Мирослав Първанов.


По време на африканската чума на ветеринарите не е била дадена възможност да се включат активно, посочи той. Така капацитетът на ветеринарните специалисти не е бил използван.


Ветеринарите смятат още, че държавните диагностични лаборатории се водят „трайно и умишлено към фалит”, стана ясно от думите на Първанов. Останали са само 6 такива лаборатории в страната, а заповед насочва лабораторните изследвания към частни лаборатории.


Проф. Паскал Желязков смята обвиненията за неоснователни. Той каза, че спешният ремонт на ветеринарно-медицинската дейност е бил наложен от ситуацията с африканската чума по свинете.


Ветеринарите оспорват разпоредби в този закон и ги смятат за некомпетентно направени. „Прасетата в задния двор се отглеждаха във ферми, които не бяха регистрирани”, изтъкна Желязков и добави, че ветеринарите не са искали да информират за съществуването на подобни обекти.

Паскал Желязков оспорва и твърдението за ненавременната доставка на ваксини за животните. Ваксини се раздават своевременно, има само закъснения заради обжалвани търгове, увери той.

Оглавяващият БАБХ Паскал Желязков акцентира и върху изземването на част от функциите на регистрираните ветеринарни лекари заради пропуски в работата им. Тази година собствениците на пчелини ще трябва да използват услугите на официалните общински ветеринарни лекари.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram