Варна ще даде на Гергов напук акциите от Пловдивския панаир

Казусът с прехвърлянето на акциите на Община Варна в Пловдивския панаир към дружеството „Пълдин туринвест“ ще се дискутира на днешната сесия на Общинския съвет на Варна, съобщи БНР. 

Община Варна притежава 16 314 400 безналични акции с номинална стойност 1 лев, представляващи 29% от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД. Останалите акционери в компанията са държавата чрез Министерството на икономиката и „Пълдин туринвест“ АД – дружество с 25% участие на община Пловдив, а останалите са на бизнесмена Георги Гергов.  Ако Варна апортира своите дялове, Гергов ще увеличи влиянието си в Панаира от 50.3% на 79.3%.

Във вторник кметът на Пловдив Здравко Димитров обяви, че Варна е поискала от Пловдив 16 милиона лева за акциите си в Панаира. Вчера служебният премиер Стефан Янев заяви, че „това не бива да се случи“. Служебният министър на икономиката Даниела Везиева вече е поискала от кмета на Варна Иван Портних да изпълни решението на ОбС от 2017 г. и да върне на държавата акциите на панаира.

Варна се сдоби с дял от 29% в панаира от министерството, управлявано тогава от Божидар Лукарски, след решение на кабинета „Борисов 2“, припомня „Капитал“.Това беше по-голямата част от държавния дял, разделен на две – 20.63% за Пловдив и по-големият дял за Варна. Странното решение беше свързано със сделката за варненската „Дупка“, която общината по-късно изкупи от Гергов, и беше мотивирано от Портних, че ще се прави изнесена палата на панаира в морския град, като нищо от това не се случи.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram