Ваксинациите с Moderna водят до повече случаи на миокардит, отколкото се смяташе


Американските здравни служители потвърждават, че ваксинациите с Moderna могат да бъдат свързани с повече миокардити при хора на възраст под 30 години, отколкото се смяташе досега. Това съобщава The Washington Post.

Изследванията върху докладите за странични ефекти от ваксината включват също Управлението за санитарния надзор (FDA) и Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). „Можем да кажем, че FDA е абсолютно ангажирана с валидирането на данните, когато те постъпват. По-рано съобщавахме връзката между миокардит и ваксини срещу COVID-19 и, ако новата информация промени баланса риск/полза, ние ще уведомим обществеността своевременно“, коментира представител на Службата за санитарен надзор.

Данните, предоставени от канадското правителство, показват, че честотата на миокардит при тези, които получават ваксината Moderna, може да бъде 2,5 пъти по-висока, отколкото след ваксината Pfizer-BioNTech. Това е съобщил неназован източник пред вестника.От Moderna не са отговорили на искане за коментар.

Експертите на СЗО подчертават, че Консултативният комитет на САЩ по имунизационните практики, който се занимава с този проблем, заключава, че „ползите от мРНК ваксините продължават да надвишават рисковете от миокардит и перикардит, дори при млади хора“. Според наличните данни в САЩ за миокардит се съобщава средно 40,6 случая на милион при ваксинирани мъже и 4,2 случая на милион при ваксинирани жени./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram