Българските земеделци с тридневни протести срещу вноса на украинско зърно

Национален тридневен протест организират зърнопроизводители от цялата страна на 29, 30 и 31 март. Протестът ще бъде в четири пункта в страната- Видин, Русе, Кардам и Силистра.

Едновременно с това по магистралите и главните пътища ще присъства само селскостопанска техника, без да се блокира движението.

Решението е на Националната асоциация на зърнопроизводителите, а сред причините са безконтролният внос на зърно от Украйна, тежката ситуация в сектор „Земеделие“, ниската изкупна цена и невъзможността за реализация на родната продукция, която залежава в складовете, каза председателят на видинския съюз Жечко Андрейнски.

Допреди месец в страната ни са внесени огромни количества зърно, добитото зърно е по складовете, а сделки няма, допълни Андрейнски пред БНР.

На протеста във Видин ще присъстват представители на Монтана, Враца, Плевен и Пазарджик. Сборният пункт е на входа на Видин при бившия „Химкобинат“, на 29 март, сряда, в 9 часа, където ще има среща с медиите. Предвидено е пътят да бъде затворен за около час. 

„Искаме да бъде ограничен безконтролният внос на селскостопанска продукция от Украйна. Ние не знаем произхода на продукцията, с какви продукти за растителна защита са третирани посевите.“, каза председателят на видинския съюз Жечко Андрейнски.  

На протеста във Видин ще присъстват представители на Монтана, Враца, Плевен и Пазарджик. Сборният пункт е на входа на Видин при бившия „Химкобинат“, на 29 март, сряда, в 9 часа, където ще има среща с медиите. Предвидено е пътят да бъде затворен за около час. 

Очаква се на срещата да присъстват министърът на земеделието Явор Гечев и председателят на Националната асоциация на зърнопроизводители Костадин Костадинов. Протестът ще бъде подкрепен и от земеделци от Румъния, както и от фермери от всички сектори на селското стопанство, допълни Жечко Андрейнски.

Междувременно в декларация, разпространена във вторник, зърнопроизводителите настояха държавните институции в лицето на президента Румен Радев, министъра на икономиката Никола Стоянов и министъра на земеделието Явор Гечев да предпазят българското селско стопанство от „интензивния украински внос“ и да се противопоставят на удължаването на прилагането на безмитен внос от Украйна в ЕС.

Още миналата седмица, когато за първи път бяха обявени протестите, от Брюксел президентът Румен Радев успокои, че ЕС ще предостави финансова помощ на земеделските производители от страните в близост до Украйна, които пострадаха от „коридорите на солидарност“ за износа на украинско зърно. Сред тях е и България. Той именно визира споменатите 56 млн. евро.

Друго искане на българските зърнопроизводители ще е и промяна на Стратегическия план. И по конкретно фермерите недоумяват защо основните субсидии за обработване на земята са в рамките на 20 лв. на декар, а допълнителни дейности, щадящи околната среда, ще се плащат двойно повече.

Епицентър.БГ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram