Българка ни осъди в Страсбург заради домашно насилие

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) присъди в полза на българка, която е била редовна жертва на домашно насилие. България следва да плати на пострадалата 10 000 евро обезщетение и 3000 евро за разноски по делото, предава БТА.

Според единодушното решение на ЕСПЧ у нас отсъства адекватно законодателство срещу домашното насилие, а по конкретния случай прокуратурата не е образувала наказателно производство срещу извършителя.

Съдът уточнява, че са нарушени забраните за нечовешко или унизително отношение и за дискриминация по Европейската конвенция за човешките права.

ЕСПЧ отбелязва, че жертвата A.E. е била 15-годишна по време на събитията. Тя е била бита, ритана и душена от 23-годишния мъж, с когото живеела. Съдът посочва още, че държавата не е защитила 15-годишното момиче, въпреки че тя е пострадала многократно от домашно насилие.

„Макар да не може да се каже, че българското законодателство изобщо не е успяло да се справи с проблема с домашното насилие, начинът, по който тези разпоредби са формулирани и тълкувани от съответните власти, лишава някои жени, жертви на домашно насилие, от възможността за наказателно преследване (б.р. на извършителя) и от ефективна защита“, се казва в решението на ЕСПЧ.

От институцията поясняват, че липсата на официална статистика на властите вече не може да се обяснява като обикновен пропуск от тяхна страна, предвид равнището на проблема в България.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram