България спешно поиска от ЕС апарати за дишане

Въпреки вчерашните успокоения на здравния министър Стойчо Кацаров, че медиците ни се справят по-добре в новата COVID вълна, днес стана ясно, че правителството ни тихомълком е поискало помощ от ЕС за осигуряване на допълнително оборудване за пациенти с COVID-19 в тежко състояние.

„България е задействала във вторник механизма на ЕС за гражданска защита“, съобщи говорителят Европейската комисия Балаж Уйвари, цитиран от БНР. Като причина страната ни е посочила рязкото увеличаване на случаите на зараза и смърт в резултат на Covid-19. 

Молбата за съдействие от българското правителство е пристигнала във вторник, като с нея България задейства т.нар. „Механизъм за гражданска защита“ – инструмент за взаимопомощ при природни бедствия, промишлени аварии и други извънредни ситуации. В него София търси „значително количество“ апарати за дишане, монитори за наблюдение на жизнените показатели на пациенти, реанимационни легла и кислородни маски, съобщава говорител на Европейската комисия, цитиран от „Дневник“. Предстои Брюксел да изпрати молбата до останалите държави, за да провери дали някой има свободни наличности, които може временно да предостъпи на България.

По официални данни в реанимациите в страната в момента има 747 пациенти от общо 8526 хоспитализирани. През последното денонощие в болници у нас са приети 1014 нови пациенти с COVID-19. 91% от новопостъпилите не са ваксинирани срещу коронавирусната инфекция.

В края на октомври заети в страната са били 67% от леглата за лечение на коронавирус. Тогава заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров имаше среща с директори на столични биолници, тъй като специално за София бяха нужни спешно още поне 70 легла за интензивно лечение на пациенти.

Според плана на Стойчо Кацаров към края на 2020 г. броят на интензивните легла у нас е 2 391, или 5.9% от общия брой легла за активно лечение. От тях за COVID са определени 713 легла, което при 747 пациенти, настанени в интенизвни отделения в момента, означава, че всички налични според плана са вече са запълнени. 

Вчера здравният министър успокои, че въпреки, че сега имаме 30% повече заразени спрямо предишните вълни, леталитетът е доста по-нисък (3,5% сега, 10% преди). Броят на хоспитализираните, съотнесен към броя на заразените, също е по-малък. „Очевидно медиците се справят по-добре“, коментира той.

Преди нас помощ за справяне с критична ситуация, свързана с COVID-19, поискаха и Румъния и Латвия. Преди две седмици Румъния поиска достатъчно дози лекарства с моноклонални антитела за лечение на 40 000 пациенти с COVID-19, както и медицински екипи, които да помагат за обгрижване на пациенти в изключително тежко състояние. Северната ни съседка дори изпрати болни в други европейски държави, които не можеха да бъдат поети от здравната система. 

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram