България се оказа само с един хеликоптер за гасене на пожари

В момента България се оказава с един-единствен вертолет на ВВС, който може да участва в гасенето на пожари. Това стана ясно от думите на премиера Стефан Янев по време на блицконтрола в Народното събрание. До десет дни могат да бъдат пуснати в употреба още най-много двама и това е максимално възможното, даде да се разбере министър-председателя. Затова и България може да поиска помощ по въздуха от други държави, ако пожарите у нас продължат, каза Янев. „Няма да е зле да се направи цялостна държавна структура, под формата на държавна агенция, в която да има не само медицински хеликоптери, но и хеликоптери за гасене на пожари“, коментира Янев.

Прокуратурата пък започна разследване за смъртта на двамата служители от Югозападно държавно предприятие, загинали в пожара край село Петрово. Според официалното съобщение досъдебното производство е заради причиняване на смърт вследствие на предизвикан пожар в горския фонд.

Прокуратурата установила, че на 03.08.2021 г., в района на планинските села Голешово и Петрово, възникнал пожар. Огънят бил овладян, след което на място били изпратени служители на Югозападно държавно предприятие гр. Благоевград с цел наблюдение. Впоследствие пожарът се разраснал. Ден по-късно, в следобедните часове, на горска пътека в местността „Св. Илия“ в района на с. Голешово, били открити телата на двама мъже – служители в горско стопанство. Незабавно бил подаден сигнал. Пристигналите екипи на полицията и спешна помощ констатирали смъртта на двамата мъже. Третият пострадал – 47-годишният С.К., в тежко състояние бил транспортиран за оказване на лекарска помощ. В момента мъжът е настанен за лечение в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“.

Мястото на трагичния инцидент е локализирано и запазено. Направен е оглед. Разпитват се свидетели. Предстои да бъдат назначени експертизи. Районът и досега продължава да бъде опасен, поради което е невъзможно извършване на допълнителни огледи, разказва още прокуратурата.

В същото време Сандански, Петрич и Кресна обявиха ден на траур заради загиналите мъже. Тяхната памет бе почетена и с едноминутно мълчание в Народното събрание.

Министерски съвет има готовност да се насочат средства към общините, в които има пострадали имоти от пожарите, посочи в парламента социалният министър Гълъб Донев. Той уточни, че на такова подпомагане могат да разчитат всички тези, които са със засегнати основни жилища, които са със съответните разрешителни за строеж

Близките на загиналите горски служители пък ще получат по 540 лв. еднократна помощ.

СПЕШНО

Още вечерта след трагедията се проведе спешна среща в Министерски съвет. Служебният премиер Стефан Янев съобщи след нея, че ще бъде издадена заповед за прекратяване на всички дейности по почистване на земеделски земи или т.нар. стърнища. „Факт е, че повечето пожари в момента са полски – предизвикани са от сухи треви“, посочи той на брифинг в МС. Според него е рано да се коментират причините за трагичния инцидент, но огънят е бил непредсказуем.

За съжаление, от високите температури в момента, Европа гори. Прогнозата е, че тази ситуация ще продължи поне до 15 август, каза още Янев.

Призивът му е всеки български гражданин е да бъде бдителен. „Можем да прогнозираме къде би могло да възникнат пожари. Сателитните прогнози показват, че до 15 август почти цялата страна остава под екстремен риск“ обясни началникът на Националната служба за пожарна безопасност и защита на населението комисар Николай Николов.Снимка: Facebook/Диана Георгиева Василева

Източник: СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram