България изпраща два „Спартана“ със спасители и медицински екип от ВМА в Турция

Два самолета „Спартан” ще излетят днес, за да превозат аварийно-спасителни екипи на Пожарна безопасност и защита на населението и Столична община към Турция, съобщават от Министерството на отбраната.

Самолетите ще излетят от авиобаза „Враждебна”.

България ще изпрати и медицински екип от Военномедицинската академия (ВМА), за да окаже помощ на Турция, съобщи служебният министър на отбраната Димитър Стоянов на пресконференция в Министерството на отбраната.

Министър Стоянов обясни, че логистичната операция включва транспортирането на аварийни екипи до Летище Адана. Със самолетите трябва да бъдат транспортирани спасителни екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Столичната община.

Модул от 58 служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ се подготвя да замине за Турция, за да окажат помощ на турските си колеги за справяне с последиците от тежкото земетресение в югоизточната част на страната, уточниха от МВР.

В състава на модула за издирване и спасяване ще влязат до 20 единици техника, както и необходимото спасително оборудване.

Поредица силни земетресения удариха Централна Турция през нощта. По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център магнитудът на най-силния трус в 3.17 часа българско време е бил 7.8 по скалата на Рихтер, докато турските сеизмолози са отчели 7.4. Земетресението е усетено в столицата Анкара, както и в много други градове на страната.

Над 600 души загинаха в Сирия и Турция в резултат на земетресението близо до южния турски град Газиантеп. Очаква се броят на жертвите да продължи да нараства.

Епицентър.БГ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram