България е в десетката на страните, бавещи решенията на Страсбург

740 598 лв. е размерът на обезщетенията, които България е платила по дела в Страсбург през 2021 г. 228 318 лв. от тях са по сключени приятелски споразумения и едностранни декларации, т.е. правителството се е договорило с жалбоподателите и не се стига до решения срещу държавата. Това се казва в поредния, девети, годишен доклад за изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по дела срещу България за 2021 г. Докладът беше разгледан от служебното правителство вчера и беше решено да бъде внесен в парламента.

През 2021 г. ЕСПЧ се е произнесъл по 60 дела срещу България. По 37 е постановил решение по същество. България е на 14-то място по брой висящи жалби (623) и на 17-то място по брой висящи жалби на глава от населението.

По брой дела в засилена процедура (групи дела, поставящи структурни и системни проблеми) България се намира все още на челните места в класацията на страните членки, което я поставя на 6-то място след Русия, Украйна, Турция, Румъния и Италия. Такова дело, пуснато по бързата писта, например е процесът, който евродепутатката Елена Йончева води срещу България.

В началото на 2021 г. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие резолюция, в която посочи България като една от 10-те страни членки, които най-много бавят изпълнението на решенията на ЕСПЧ и подчерта, че са необходими допълнителни усилия, като се засилят механизмите на координация между различните институции. Правителството отговори с пътна карта и мерки. 

Като най-съществен проблем в неизпълнение в доклада са идентифицирани групата дела С.З./Колеви, свързани с неефективността на наказателните производства и структурния проблем относно липсата на механизъм за независимо разследване на главния прокурор. Приемането на такъв механизъм е един от ангажиментите, които България пое по Плана за възстановяване и устойчивост. Служебното правителство и ДБ внесоха законопроекти с тази цел в парламента, които вчера започна да ги разглежда на първо четене, но в крайна сметка, след 6-часово заседание, отложи дискусията за идната сряда.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram