Буруджиева: Не мисля, че Пеевски ще оглави ДПС

По повод подадената оставка от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, дадената заявка на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че за него сглобката, сиреч правителството, не съществува и дали резултатът от местните избори вещае предсрочни парламентарни, потърсихме за отговор политолога доц. Татяна Буруджиева.

КритичноБГ: Г-жо Буруджиева, оставката на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, смени в ръководството и очаквания нов председател вещае ли промяна на политиката и в национално ниво?

– ДПС не е партия, която сменя политическия си курс със смяната на председателя си. Доскоро така беше БСП, но виждаме, че нещата може и да се променят. След пет избора за последните две години, информацията беше, че Карадайъ се готви да напусне или по-скоро, че ще бъде сменен.

Времето, което избраха ДПС да направи това е с цел да направят промените в собствената си партия, преди да се окаже, че пак трябва да се правят предсрочни избори. Всяка промяна, колкото и да е планирана предизвиква разтърсване в партията. Но на въпроса, защо се наложи тази промяна, бих казала, че според мен Карадайъ  за осем години управление на партията не успя да се справи с организационните проблеми, които се задълбочават вътре в нея. Те имат проблем с младежките си попълнения в електората,. На следващо място като всяко партия, която е твърде дълго на терена има различия между поколенията. Формират се различни групи на чисто личностни предпочитания и пр. Това са неща, които не се виждат отвън, но са видими в резултатите на изборите. Решението да се освежи, така да се каже, ръководството е вариант за нова енергия и тласък в развитие на ДПС.

КритичноБГ: Възможно ли е Делян Пеевски да оглави партията?

– Дългият период, който си дадоха за избор на нов председател, към края на февруари следващата година, говори по-скоро, че ще се тестват фигури. Първата е тази на г-н Пеевски. Но в нея има рискове. Може да създаде напрежение. Имам предвид, че по произход той е българин, а не български турчин. За лидер на тяхната партия трябва да се види как ще се възприеме това.

Може би ще бъдат тествани добре подготвените им за лидери жени. Те са много опитни и компетентни. Най-логично е да си помислим за Илхан Кючюк, че може да е бъдещо лице на ДПС.

Партията ще вземе обмислено решение, защото знаем какъв проблем може да се създаде и за тях и за България, ако бъде сложен необмислено неподходящ лидер. Този път по-внимателно ще подходят. Не мисля, че г-н Пеевски е с най-големите шансове.

КритичноБГ: Бойко Борисов около изборите каза, че за него сглобката вече не съществува. Прозвуча все едно, че сваля доверието си от правителството. Но после нещата се обърнаха и ГЕРБ дадоха заявка, че имат доверие в него и че ще продължи. Какво всъщност се случва?

– Според мен, когато казваш, че такава сглобка няма да има, това не значи, че изобщо няма да има правителство. А, че такава по вид сглобка няма да има.

Очаквам ГЕРБ да постави ясни условия, как ще продължи функционирането на правителството. Хората забравиха, че ГЕРБ е първа политическа сила, че има най-много народни представители и не е само призвана в парламента да контролира решенията на изпълнителната власт, а е призвана при ротацията да поеме тази власт.

От това състояние, което е в момента в редица министерства, при много тежките напрежения, които очаквам да предизвика вида на бюджета, дълбоко се съмнявам, че ГЕРБ ще се съгласи да поеме ротацията, като тя не ѝ дава нищо повече от това да научават от медиите за какво трябва да отговарят.

Виждаме например, че финансовият министър действа без да се съобразява да е говорил преди това с абсолютно никого (от ГЕРБ). Властта в момента спира дори текущи разходи на общините, където ГЕРБ също имат кметове. Така няма как нормално да живеят гражданите. През това време се повишават и цените и идва зима. Тази власт на практика се готви да си направи един бюджет, който да обслужва нейните политики, а не и за онова, което ГЕРБ искат и са обещали да направят за избирателите си.

Ако не се промени начинът по който действа досегашното управление са налице непреодолими условия, за да стане ротацията на премиер и министри. В този смисъл ГЕРБ не желаят да напускат правителството, но не искат и споделят отговорност на тъмно.

КритичноБГ: Значи може да се очаква настояване от ГЕРБ за смяна на министри. А споменахте вече Асен Василев…

– Много трудно ще се разберат точно с него, но пък Кирил Петков каза – да, няма драма и може да се сменят министри. Това е включено в договорката им. Трябва да се обсъди и да е приемливо и за двете страни.

До този момент назначените министри и въобще хората в управлението не са съгласувани за приемливост от страна на ГЕРБ. Само Мария Габриел беше съгласувана за приемливост с ПП-ДБ. Значи имаме само едната част от сглобката или некоалицията, която има права. А другата има само задължения.

Преди време на децата им раздаваха едни книжки в които на лявата страница бяха правата им, а на дясната задълженията. Но в живота няма само права. По друг начин стават нещата.

ПП може и да не отстъпят от назначенията по високите етажи на властта, за тегленето на кредити и заеми, но и ГЕРБ няма да отстъпят този пътТова предвещава изключително трудни дебати за бюджета. Много е вероятно да не бъде приет. Надявам се партиите да имат малко повече разум. Местните избори казаха и на едните и другите, че хората не са във възторг от тях. Никой не получи много сила да притиска другия или да настоява за своето си. Ако наистина са разбрали, какво им казват хората няма да съборят правителството. Хората очакват да се свършат неща свързани с работа, доходи и възможностите да функционира икономиката, което гарантира работни места и овладяване на инфлацията.

КритичноБГ: Значи не се виждат на този етап предсрочни парламентарни избори?

– Да, но само ако политиците са разбрали хората. Като ги гледа човек всички партийни лидери са щастливи, защото са победили, но не видях нито един електорат на партия да е щастлив. В социалните мрежи всички са много възмутени от резултатите. Собствените им избиратели не са доволни.

КритичноБГ: Днес е 10 ноември. 34 години след промените, кое е първото, което Ви хрумва за изминалото това време?

Първото нещо, което ми хрумва, че никога технологията на промяната не може да замести реалната промяна. На 10 ноември 1989 година се роди мотото – едва ли не да разградим всичко – цялото общество и да го построим наново. Но никой не си постави въпроса, как да променим към демократичност мисленето на българина. И най-добрата къща да построиш, когато човек не знае кое за какво служи в нея, същата може да бъде разрушена за много кратко време.

Източник: Критично бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram