БСП на срещата с Мария Габриел: Няма да подкрепим правителство на всяка цена, имаме си приоритети

Не приемаме подхода, по който беше определена номинацията за премиер

„От името на “БСП за България“ благодаря за отправената покана и Ви поздравям с номинацията Ви от г-н Борисов. И разбира се да изкажа огорчение за това, че не приемаме подхода, по който беше определена номинацията за премиер.“ Това заяви зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Георги Свиленски в началото на срещата на партията с Мария Габриел и представители на ГЕРБ.

И продължи: „На тази среща много по-полезно и по-важно щеше да бъде, ако присъстваха и г-н Борисов, и г-жа Нинова. Отсъствието и на двамата поставя определени въпроси в посока на това как вие виждате състава на това правителство“, смята той.

„Вие водите разговори с всички парламентарни групи. В рамките на повече от месец на българското общество не ясно кой е план А, кой е план Б, какво правителство търсите – правителство на ГЕРБ, от експерти, от специалисти, правителство с “Продължаваме промяната“ или правителство от експерти, подкрепени от други политически партии. Това не е ясно на нито един в тази зала“, обясни социалистът.

По думите му в представените от Мария Габриел приоритети липсват приоритетите на БСП, тяхната предизборна програма и ангажиментите им към обществото. „Не се говори нищо за доходи, за повишаване на жизнения стандарт на българските граждани“, обясни той.

„Очакваме да кажете ясно какво правителство очаквате да оглавите, какво мнозинство очаквате да ви подкрепи“, настоя Свиленски и продължи: „Продължавате ли този разговор с всички за всичко – така няма да стане. Подходът трябва да е друг – в рамките на последните Народни събрания видяхме всякакви опити за съставяне на правителство – контактни групи, работни групи, екселски таблици, срещи в молове“, припомни той.

Според Свиленски трябва всички да сложат картите на масата и да кажат какво искат да се случи в България. „Пет приоритета, безспорни за всички, които да изведат България от ситуацията, в която се намира, за определеното време, за което е необходимо. А „празните кутийки“ да ги оставим на г-н Борисов да се забавлява, докато реши дали ще поеме той инициативата“, каза социалистът.

„Още преди да Ви номинират бях казал, че Борисов ще посочи премиер и ще се скрие. Това го виждаме и днес. Мисля, че ще се разберем по експертизата, важното е да отговорим какво правителство, с каква подкрепа, за какъв срок, какви приоритети“, настоя отново Свиленски.

По думите на социалиста БСП няма да участва в управлението, само за да участва в управлението. Или няма да подкрепя правителство, само за да подкрепя правителство. „Явявали сме се на избори с ясни приоритети, българското общество от нас очаква ясни ангажименти, подкрепа образование, здравеопазване, социална политика – това са основните ни приоритети. Съдебната система и Шенген са безспорни, за тях мисля, че няма какво да коментираме“, обясни зам.-председателят на БСП.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram