Брюксел иска да докладваме какви руски пари сме конфискували

България и останалите държави от ЕС да представят редовни доклади какви руски имоти и парични средства са конфискували в изпълнение на санкциите срещу Русия заради войната й срещу Украйна.

Такъв механизъм за проследяване как се спазват санкциите срещу Русия ще е включен в десетия пакет, по който държавите в ЕС преговарят в момента, съобщи вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

За да са ефективни санкциите са нужни две неща – политическа воля да бъдат наложени и това да се спазват стриктно, обясни той.

България до момента не е обявила да е замразила или конфискувала имущество и пари на руснаци, които подадат под санкции на ЕС. Според медийни публикации обаче в България има както такива имоти, така и парични средства в наши банки.

Санкциите вече работят и това се вижда. Миналата година при високи цени на енергийните носители Русия е в рецесия. Освен това знаково спряха да публикуват част от макроикономическата си статистика, това само по себе си говори, че тези данни не са добри, коментира още Домбровскис. 

ЕК и служебното правителство заедно са взели решението България да отложи влизането си в еврозоната от 1 януари 2024 за 1 януари 2025 г., каза още вицепрезидентът на комисията. Причината е, че България не може да спази критерия за инфлацията и не го изпълнява с много, добави той. Според информация на „24 часа“ българската инфлация е с 4,1% над средната за еврозоната и то дори да се извадят трите държави с най-нисък показател – подход, който бе приложен за Хърватия.

Източник: „24 часа“, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram