Борисов обеща сътрудничество на САЩ за 5G

Премиерът Бойко Борисов е обсъдил сътрудничество  със САЩ за 5G със заместник-държавния секретар Кийт Крач. Двамата са разговоряли по телефона, като са дискутирали и други теми, стана ясно днес от съобщение на правителствената пресслужба. Новината идва на фона на войната на Вашингтон срещу китайския технологичен гигант „Хуауей“.

„В хода на разговора между премиера Борисов и заместник-държавния секретар Крач беше обсъдена и възможността за засилване на сътрудничеството по линия на 5G. През януари тази година Европейската комисия публикува документ със стабилни и всеобхватни мерки за координиран подход на ЕС към 5G мрежите. По темата си сътрудничат Европейският съюз, САЩ и НАТО, като целта е намиране на оптимални решения предвид важността на темата в контекста на свързаността и сигурността“, се казва в съобщението.

Преди няколко дни Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната, а сега председател на Надзорния съвет на Агенцията на НАТО за информация и комуникация,коментира критично поведението на България. „САЩ имат отправено предложение към всички страни в Европа за подписване на споразумение за 5G и в бъдеще за 6G. Изненадан съм защо България не го подписва, след като Естония, Полша, Унгария и много други са го подписали“, заяви той пред bloombergtv. И допълни: „Нашите оператори са закупили китайско оборудване на ниска цена, но това ни обрича. Въпросът за технологиите е ключов. България, ако иска технологичен преход, трябва да има програма за нови технологии в сферата на отбраната и сигурността“.

Днес Борисов проведе и видеоконферентна среща с лидерите на водещите еврейски организации в САЩ, която се състоя в рамките на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН. Във фокуса на разговора бяха стратегическото партньорство борбата с антисемитизма, българо-израелският диалог, и т.н. Той заяви, че подчертано близките отношения на страната ни с американските еврейски организации са водеща отправна точка за насърчаване на двустранния диалог между София и Вашингтон, както и на практическото сътрудничество между България и Израел. „Вие сте силен съюзник на САЩ“ – с тези думи пък се обърнаха представителите на водещите еврейски организации в САЩ към българския министър-председател.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram