Борисов ли говори в скандалния запис? Прокуратурата се самосезира да провери

Софийска градска прокуратура (СГП) се е самосезирала и ще извърши проверка на последния скандален запис с гласа на премиера, разпространен преди дни в някои медии. Това съобщи в Пловдив главният прокурор Иван Гешев.

Гешев съобщи, че проверката ще бъде в две направления и трябва да установи дали става въпрос за използване на незаконни СРС-та или за монтаж на запис. Преценката какви действия ще се извършат ще каже прокурор от СГП, съобщава БГНЕС.

„Моето лично мнение, не като главен прокурор, а като човек, е, че превърнахме записването с телефони в някакъв национален спорт. В последните 20 години генерираме само скандали, с които даваме изключително лош сигнал към европейските партньори, но най-вече към българските граждани“, посочи Иван Гешев.


Това изказване на Гешев идва след редица записи, оповестени публично именно от прокуратурата и отказите й да разследва съдържанието и изнесените твърдения в други такива.

Главният прокурор каза още, че наблюдаващите прокурори ще проверят дали Васил Божков е дисидент и дали е започнал от „Магурата” като дисидент. Това е негово твърдение, прокуратурата е длъжна да проверява всички, отбеляза Гешев.

Той съобщи, че се провежда акция в пловдивско срещу битовата престъпност.  „Недопустимо е във втория по големина град да има масирани инциденти, при които се бият с колове и крака от маси. Недопустимо е в резултат на забележка да се бият хора и битият, който е бивш следовател да му се причини телесна повреда и загуба на окото. Недопустимо е хора, които твърдят, че са фенове на спорта и уважават футбола да си устройват масови сбивания, това да се снима и да е повод за гордост. Това са неща, които прокуратурата и МВР смятаме за недопустими. Това е и основната причина да сме днес тук и да кажем, че ако държавата не може да се справи с битовата престъпност означава, че трябва да си закриваме държавата“, заяви главният прокурор.Главният секретар на МВР Ивайло Иванов, който е неотлъчно до Гешев, обясни пред журналисти: „Около 30 души са задържани. 15 души от тях са футболни фенове на Локо Пловдив и Ботев Пловдив. В Асеновград, Хисаря и три махали в Пловдив се провеждат акцията. Операцията е свързана с наркотици, акцизни стоки и кражби“. 

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram