Бедствено положение в Пиринско и Смолянско

Извънредно положение на територията на Община Петрич обяви кметът Димитър Бръчков. То влезе в сила в 00:00 ч. тази нощ съобщиха от общината.

Заповедта идва след обстоен анализ на събитията от последните часове – значителни материални щети, които придошли дерета и свлечена земна маса нанесоха върху общинската пътна инфраструктура и имоти на граждани – сгради, оранжерии, земеделски площи, предаде БНР.

Все още няма достъп до водохващането на град Петрич, защото пътят е отнесен от водата. Вчера бе направен опит за стигане до обекта, но без успех. Идентична е ситуацията и с помпите на първи подем при р. Струмешница. Тези обстоятелства изправят Петрич пред опасност от безводие и режим на питейната вода.

Проливните дъждове усложниха обстановката в Южна България. Преляха реки и се наводниха къщи и пътища. Бедствено положение бе обявено в общините Смолян, Борино, Рудозем, Неделино, частично бедствено в девинското село Триград заради подкопан път, предаде БНТ.

Обстановката в Смолянско бавно започва да се нормализира. Добрата новина е, че няма жертви, не се налага и евакуация на хора.

Селата Триград и Ягодина в община Девин остават блокирани заради пропаднали пътища. Единственият достъп до тях е през горски пътеки. Създадена е организация на хората да се доставят вода и храна.

На пътя между Девин и село Триград на няколко места в асфалта зеят огромни дупки. Още вчера камиони започнаха да доставят чакъл и баластра, но не е ясно кога пътят ще бъде обезопасен и проходим за автомобили.

Сериозни щети има и по няколко водно електрически централи по поречието на река Въча над Девин.

В Рудозем и Неделино реките излязоха от коритата си в нощта срещу неделя.

„Към 1 без 20 ч. стана критично и бях принуден да обявя бедствено положение, нямаше ток почти в цялата община и множество излизания на реки. В село Елховец мостът падна, едната махала е само с пешеходен достъп, каза Румен Пехливанов“, кмет на град Рудозем.

Бедствено положение обяви и Община Смолян. В село Стойките тръгнаха кални свлачища.

Пътят между Смолян и Девин продължава да е затворен заради подкопаване на платното от придошлата река Широколъшка.

Добрата новина е, че няма сигнали за бедстващи хора, каза Андрей Кадишев, зам.-областен управител.

На всички критични точки работеше техника и разчистваше, но щетите наистина са огромни.

Още днес незабавно започна опис на щетите. Очаква се бедствените положения в региона да бъдат отменени днес.

По информация на БГНЕС мостът над река Струма между Благоевград и село Покровник е поддал заради придошлите води. Към момента той е затворен за движение. Преди движението да бъде отцепено, е бил извършен оглед от страна на експерти и специалисти от ОПУ и община Благоевград.

Установено е, че на една от шестте носещи колони се е събрало значително количество дървесина, донесени от придошлата река.

Мостът ще остане затворен до отстраняване на щетите. Жителите и гостите на града трябва да използват обходни маршрути през „Зелендолско шосе“.

Съоръжението свързва областния център със селата Покровник, Падеш, Лешко и Габрово. По него се отива и към промишлената зона на Благоевград и Вътрешна митница.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram