Бедствено положение в голяма част от страната заради снега

Бедствено положение е обявено за редица населени места заради тежката зимна обстановка, съобщава БНР.

Днешният ден е неучебен за учениците от над 280 училища в 13 области в страната.

Във варненската община Вълчи дол над 20 населени места все още са без електрозахранване, други нямат вода, няма да има учебни занятия. Девет населени места в община Аксаково, пък са недостъпни, 13 села са без ток, както и част от самия общински център. Всички села в община Провадия също са без ток.

Кметът на Варна Благомир Коцев пък съобщи пред БНТ, че ситуацията във Варна се нормализира и градът може да се върне към нормален ритъм на живот.

Градският транспорт работи по график, а учениците днес ще учат присъствено.

Започва описване на щетите, като първо се отстраняват падналите клони и листа и се отводняват каналите. Над 100 сигнала за проблеми са били подадени от варненци от вчера.

Бедствено положение е обявено и в община Трявна, седем дни ще са в обстановка на бедствие в област Добрич поради многото села без ток и вода и затруднен достъп по пътищата. В община Добрич денят е неучебен за учениците.

Бедствено положение е обявено и за област Разград до 10.30 часа на 29 ноември. В обастта над сто населените места са без електричество, училищата остават затворени. Остава в сила забраната за движение в цялата Разградска област.

В Добрич, Разград, Шумен продължава да е усложнена обстановката. Това стана ясно и от коментара пред bTV на шефа на пожарната Александър Джартов. Около 30 автомобила са блокирани около Разград. Вчера над 320 души са спасени. Понякога се подценява ситуацията, по мнението му, но причините са комплексни.

70 произшествия е имало в Североизточна България. В същото време продължават и пожарите. Над 500 сигнала за паднали дървета са постъпили в Пожарната. Около 600 пожарникари вчера са били постоянно на терен. На места има преспи от 2 метра. Имаше проблеми по всички проходи, подчерта комисар Джартов. Все още има хора в хижи, до които няма достъп. Те не са в опасност.

В община Силистра обстановката е същата – бедствено положение и неучебен ден, но детските градини и ясли ще работят. В общините Дулово, Тутракан и Кайнарджа училищата ще останат затворени, навсякъде има населени места без ток и вода.

Бедствено положение за 48 часа и принудителна ваканция за учениците са въведени и в община Омургат.

В община Криводол е обявено бедствено положение до вторник. Частично бедствено положение беше обявено и в община Враца.

Понеделник е неучебен ден за училищата, детските градини и яслите в общините Враца, Мездра, Криводол, Борован, Хайредин, Оряхово и Роман.

В седем от осемте общини в Русенска област е неучебен ден за всички училища и детски градини поради липсата на електрозахранване.

Днес е неучебен ден в град Шумен и в областта, в населението места, с изключение на областния център, е обявено бедствено положение.

27 ноември е неучебен ден за всички училища в община Велико Търново, както и за населените места в община Стражица, с изключение на град Стражица и село Камен.

В област Плевен все още има населени места без електрозахранване, няма вода в областния град заради липсата на ток. Днес няма да се учи в Горни Дъбник, Николаево, Садово, както и още шест села.

Днес е неучебен ден и в община Севлиево, ще работят единствено детските градини в града.

Без ток са много от планинските села в област Сливен. В община Котел е неучебен ден.

През Котленския проход вече освен леки автомобили се пропускат и лекотоварни автомобили до 3,5 тона. Остава забраната за преминаване на камиони с ремаркета и полуремаркета.

Сложна остава и зимната обстановка в София, където се образуваха поледици по пътищата.

През предходното денонощие са обработени над 100 сигнала за паднали дървета.

Директорът на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ Красимир Димитров посочи пред БНТ, че улиците са почистени и обработени срещу заледяване. През деня приоритетно продължават да се почистват тротоарите.

В момента има проблем с трамваи 10 и 23, като по линиите им са пуснати автобуси, информира директорът на столичния инспекторат Николай Неделков.

По информация на Нова телевизия десет автобуса със стотици пътници са блокирани и в района на Паволче, Врачанско.

Пътничка разказа, че автобусът, в който пътува, е спрял около 4.30 часа и не може да продължи. Тя твърди, че в района има техника, но тя не разчиства.

От БДЖ съобщиха, че днес няма да се движат влакове между гарите Шумен и Комунари, между Карнобат и Варна, Самуил- Силистра и Люляково-Дъскотна поради повреда в контактната мрежа.

Пътническият влак Варна-Шумен престоява в гара Езерово поради повреда на електрическа мотриса.

Пътническият влак София-Драгоман пък се движи с 45 минути закъснение.

Със закъснение от над пет часа се движи международен бърз влак София-Свиленград.

Бързият влак от Бургас до София също закъснява с повече от час. Бързият влак, тръгнал снощи от София за Варна се движи със закъснение от два часа и половина, а бързият влак от Варна за София, който трябва да пристигне в 7.00 часа, се движи със закъснение от два часа и 35 минути.

С близо четири часа закъснява и бързият влак София-Силистра.

Над десет часа пък е забавянето на международния влак Горна Оряховица-Димитровград.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram