Бедствено положение във Варна, втора жертва на урагана, закъсали коли и паднали дървета в Добричко

Варна обяви бедствено положение заради силния ураганен вятър и валежи. Налице са условия, които застрашават живота и здравето на гражданите. 

Късно снощи жена загина, след като дърво се стовари върху нея.

Това е втората жертва вследствие на ураганния вятър. 

Метеорологичните условия на територията на общината рязко се влошиха и малко след 2 часа през нощта в неделя кметът Благомир Коцев обяви режим на бедствено положение.

„Тежката метеорологична обстановка доведе до загубата на човешки живот. Ураганният вятър и силният дъжд, на места и сняг, затрудняват силно действията на аварийните екипи в тъмната част на денонощието. Нарушаване на енергоснабдяването има във всички пет района на общината. Тонове паднали клони и дървета блокират ключови пътни артерии, рушат инфраструктура и нанасят щети“, каза кметът Благомир Коцев.


Общината призовава хората да останат по домовете си. Блокирани са превозни средства и хора. Има разрушени светофарни уредби и пътни знаци, движимо и недвижимо имущество, не е възможно свободното придвижване. 


Кметът на Варна свиква кризисен щаб, който да оцени щетите и да предприеме незабавни мерки  градът да се върне към нормален ритъм. Всички налични ресурси и специализирана техника са на терен, за да окажат съдействие на пострадалите и да отстранят последиците от бедствието, съобщава БТВ.

Вследствие на оценката ще бъде взето решение колко дълго да продължи бедственото положение и необходимо ли е включване на ресурс и техника от съседни общини.

Ураганният вятър, съчетан със снеговалеж, е блокирал много автомобили и пожарникарите са се отзовали на над 100 случая за евакуация на хора от автомобили. Всички случаи са обслужени и към момента няма такива, които да предизвикат безпокойство, заяви директорът на Пожарната Александър Джартов в студиото на Нова телевизия.

Тежка обстановка в Добричка област.

В област Добрич продължава снеговалежът, който към момента по данни на Метеорологичната станция в Добрич е от 39 л/кв.м., силата на вятъра е от 16 м/с. Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ са се отзовали на десетки сигнали за закъсали автомобили и паднали дървета.

Над 70 са получените сигнали за паднали дървета на територията на цялата област Добрич. През нощта пътниците от повече от 30 автомобила са поискали евакуация. При спасяване на пътници от закъсал автомобил е закъсал и един пожарен автомобил, който е блокиран на пътя за Генерал Тошево.

Проблеми има и по отсечката Добрич – Варна, където около отбивката за село Дебрене има обърнат камион и пътят е непроходим. Има и много населени места в областта, в които електрозахранването е прекъснало – сигналите са от общините Балчик и Каварна.

Снеговалежът и силният на моменти бурен вятър продължават и към момента. Апелира се хората да не предприемат пътувания, освен в случай на крайна необходимост.

Над 30 сигнала за закъсали автомобила са получени в пожарната, съобщава БТВ.
По информация на пожарната бедстващи хора по пътищата няма. Пътуващите в закъсалите коли са евакуирани.

От АПИ посочват, че пътят Добрич-Генерал Тошево е затворен за почистване.

По информация на МТО службата в Добрич скоростта на вятъра е 16 метра в секунда, а падналото количество дъжд и сняг е 39 литра на квадратен метър.

Частично бедствено положение обяви в 9.00 часа кметът на община Суворово Данаил Йорданов, съобщи той за Радио Варна. Няма достъп до селата Дръндар, Николаевка, Левски, Изгрев, Калиманци, Баново и Просечен, поради снегонавяванията, като на места преспите достигат до 2 метра. В селата няма от снощи ток и вода, каза още кметът.

Има много скъсани жици, а преди около час в Суворово е пуснато електричеството. Изчаква се вятърът да отслабне, за да се започне снегопочистването на пътищата, защото в момента е много силен и е безсмислено да се чисти, каза още Йорданов.

Няколко души са блокирани от преспите през нощта, но са били освободени. В село Изгрев има закъсали 12 младежи с коли, които са отишли снощи там да дрифтят на снега, каза кметът Данаил Йорданов. Младежите са добре и ще могат да се приберат след като пътищата бъдат разчистени, допълни той.

Има много нападали дървета в Суворово, пострадали хора няма. Положението в общината е тежко, обобщи Йорданов.

Остава усложнена обстановката в силистренските общини Дулово и Алфатар.

Вече работят екипи на електроразпределителното дружество за възстановяване на захранването във всички населени места на двете общини, съобщават кметовете Невхис Мустафа и Янка Господинова.

Заради силния вятър навсякъде има накъсани жици и счупени клони.

Това затруднява и излезлите рано сутринта машини за снегопочистване.

Бедстващи по пътищата няма. Имало е закъсал автомобил за хемодиализа между селата Правда и Руйно, кметовете са реагирали своевременно. Прибрани са и работници от бус в района на Колобър.

Вече работят клетките на мобилните оператори в бедстващите райони.

Все още не е пристигнал бързият влак от София за Силистра. Не е отпътувал сутринта и пътническият за Самуил.

Спокойна е обстановката в останалите общини на Силистренска област. На места има леки поражения от силния вятър, но без снежна покривка.

Оранжев код за бурен вятър

Оранжев код за бурен вятър и значителни валежи е в сила за цяла Източна България и северозападните райони в неделя, съобщи Националният институт по метрология и хидрология (НИМХ).

Той е обявен за областите Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Търговище, Шумен, Силистра, Разград и част от Русенска.

Жълт код е обявен в областите Велико Търново, Габрово, Хасково, Кърджали и Стара Загора.

В останалата част от България не се очакват опасни метеорологични явления.


От Министерството на околната среда и водите предупредиха за възможни наводнения в района на реките Дунав, Камчия и Русенски Лом.

В Източна България още в сутрешните часове валежите ще спрат, около и след обяд облачността там ще се разкъса и ще намалее. В западната половина от страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността до обяд над масивите от Югозападна България. Максималните температури ще бъдат между 5 и 10 градуса, по-ниски в Североизточна България; в София – около 6 градуса.

В планините преди обяд все още на места ще има валежи от сняг, но около обяд валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. Ще духа бурен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 2 градуса, на 2000 метра – около минус 3 градуса.

По Черноморието все още има валежи, но до обяд ще спрат и облачността ще се разкъса и ще намалее. Вятърът ще отслабне, но ще се задържи силен и временно бурен. Максималните температури ще бъдат между 6 и 9 градуса. Температурата на морската вода е межди 10 и 16 градуса. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram