Ателие по „Споделено рисуване“ в Сливенския женски затвор

Художничката Калина Терзиева ще работи с жени от Сливенския затвор по повод на 8 март. „Изборът ми на художник се дължи на жизнерадостното творчество на Калина Терзиева и на умението ѝ да работи с непрофесионалисти. Заглавието „Хляб и рози“ е вдъхновено от лозунга на първото многохилядно шествие за Деня на жените в САЩ през 1909 г., на което хлябът е символ на икономическата сигурност, а розите – на по-добрия стандарт на живот. В проекта „Хляб и рози“ хлябът се конотира като базовите условия, които предлага затворът, а розите олицетворяват глътката свеж въздух, която затворничките получават от контакта си с изкуството.“ Това обяснява Яна Костова, куратор на проекта.

В женския затвор в Сливен Калина Терзиева ще ръководи ателие по „споделено рисуване“, както тя самата го определя. Произведенията, изработени от лишени от свобода жени, ще бъдат представени на 8 март от 19 часа в благотворителна изложба в софийския Културен център „Г8“. Ще бъде прожектиран и филмът на първата българска режисьорка Бинка Желязкова „Нани-на“, създаден през 1982 г. и забранен от режима. Входът е свободен.

След приключване на събитието в „Г8“ останалите творби ще бъдат върнати в затвора и изложени там, в залата за социални дейности.

Организаторите изразяват благодарности на община Сливен, Сливенския затвор, Културен център „Г8“, на книжарница Bookpoint за дарението от книги за затвора, на Светла Ганева за предоставянето на документалния филм на Бинка Желязкова, на Боряна Матеева за участието ѝ, както и на Александър Петров и Мартин Петров за моралната подкрепа.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram