Атанас Зафиров за Бюджет 2021: Наливат се огромни средства без ясна отчетност

Народнотo събрание в пълна степен е изчерпало моралния кредит на българския народ и за БСП е важно то да не работи в настоящия момент, заяви заместник-председателят на Националния съвет на БСП Атанас Зафиров пред Канал 3. „Парламентът достигна едно историческо дъно по кредит на доверие. Всеки ден, в който то продължава своето съществуване, удължава управленската агония на този кабинет, а това е изключително вредно за страната“, каза социалистът.

Атанас Зафиров за Бюджет 2021: Наливат се огромни средства без ясна отчетност

Снимка: архив

От БСП продължават да смятат, че е неотложна оставката на това управление и са необходими предсрочни парламентарни избори. Като пазител на статуквото трябва да се смята всеки, който го подкрепя, посочи Зафиров.

„Според „Блумбърг“, ако продължим със същия ход и манталитет, в бъдеще България ще има нужда между три и седем и половина милиарда допълнителни заеми на година. Това показва, че можем да влезем в една много опасна дългова спирала, от която трудно ще излезем“, коментира Атанас Зафиров по повод Бюджет 2021, определен вече като разоряващ и загробващ.

Работата на опозицията е да покаже недостатъците на този бюджет и да дава алтернативи, добави социалистът.

„Рано или късно ще бъде приет бюджет. Но във вида, в който ни е представен, крие много сериозни рискове и опасности за бъдещото развитие на държавата. Това са рискове, свързани с наливането на големи средства в нереформирани сектори, без ясна отчетност и без ясен изход от ситуацията“, обясни Зафиров, като подчерта, че ако този бюджет не бъде приет, догодина ще се работи със стария бюджет. След няколко месеца правителството бъде сменено и то ще приеме нов бюджет.

„Когато повишаваш минималните ставки, защо не пипаш максималните“, попита Зафиров. „Повишаваме минималната пенсия, а таванът в същото време остава. Максималният праг на социалното осигуряване също остава непроменен“, констатира още Зафиров.

Той припомни, че на дневен ред стои и предложението на БСП за преизчисление на всички пенсии, така че те да бъдат социално справедливи. По думите му в момента се прави просто едно механично увеличение на минималната пенсия.

„По признание на самите управляващи за това нещо са нужни милиард и двеста милиона лева, а в същото време залагат пет милиарда дефицит за тази година и още пет милиарда за следващата“, обясни депутатът от левицата. Той подчерта, че БСП би подкрепило увеличаването на пенсиите, на минималната заплата и детските надбавки.

В същото време от БСП ще направят достатъчно аргументирани предложения, така че тези механизми да имат траен характер.

По повод Ковид-мерките той заяви, че държавата трябва да влезе във функциите си и да е ясно кой ръководи целия процес. „Трябва да бъде сложен ред на управленския хаос в системата“, категоричен бе Атанас Зафиров.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram