Андрей Райчев: Коалицията е пред рестарт

Коалицията трябва да направи някакъв рестарт, смятат политолозите Андрей Райчев и Даниел Смилов. Снощи се състоя извънреден съвет, но напрежението в коалицията продължава заради избора на управител на БНБ. Кандидатът на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров оттегли кандидатурата си за БНБ и така кандидат за поста остана само Любомир Каримански от „Има такъв народ“. Въпреки това, от формацията на Кирил Петков още преди съвета заявиха, че няма да го подкрепят, припомня бТВ.

След това, в което затънаха, не могат да продължат по такъв начин. Парадоксът е, че са затънали в псевдо проблеми, а има достатъчно неща, на които могат да стъпят, за да си дадат обозрим хоризонт, отбеляза Даниел Смилов в предаването „Тази сутрин“.

Според политолога Андрей Райчев за коалицията може да се говори в минало време, ако тя не предприеме специални действия за рестарт.

„Този конфликт е случаен – можеше да няма избор на БНБ, можеше да е приемлив кандидатът, всякакви варианти. Има други два конфликта, които не са случайни – Украйна и Северна Македония“, обясни политологът.

Според Даниел Смилов два са основните моменти в тази ситуация. „Тези конфликти не помагат на коалицията, това е безспорно, особено по такъв персонален въпрос кой ще бъде управител на БНБ. Целият въпрос е поставен на грешна основа и те не могат да намерят решение“, коментира и Даниел Смилов.

Според него би било един шамар за коалицията, ако се окаже, че Каримански е избран с гласовете на ГЕРБ и ДПС или някаква такава странна амалгама в парламента.

„Голяма част от проблемите, които тази коалиция създава, са самогенерирани, няма големи принципни въпроси, с които те трябва да се борят“, уточни политологът.

„Вярно е, че БСП и Корнелия Нинова са се запънали по въпроса за военната помощ за Украйна, но принципът е да се помага на страната, която е жертва на агресия. Те имат притеснения по отношение на гласове, които ще загубят, но с това си поведение те по-скоро помагат на „Възраждане“, отколкото на себе си. Това е единият въпрос, а другият за Северна Македония – там ситуацията е ясна. Имаме решение на парламента, имаме позиция, която е заета и ако македонската страна регистрира някакъв прогрес, ние трябва да действаме“, посочи още Даниел Смилов.

Според Андрей Райчев и в двата случая не е въпрос кое е изгодно за България и кое е изгодно за коалицията, а е въпрос на електорат.

„Как Корнелия Нинова да се яви на избори, ако е гласувала за оръжия за Украйна? За какво да се явява?“, попита той.

„Няма вариант, в който електоратът на БСП ще приеме, че неговата партия дава оръжия на Украйна. Същото е и за Северна Македония. Който каже „Хайде да пуснем Северна Македония“, трябва да се раздели с идеята да се явява на избори, тъй като 80% от българския народ казва „не“, обясни Райчев.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram