Анализатори: Това, че Борисов е пръв, не значи, че е спечелил

Това, че Борисов е пръв, не значи, че е спечелил. Няма мнозинство, мнозинството е против него по мандати. Против са 135 мандата. Възможност е съставянето на експертно правителство с неполитизирани фигури.

Такъв коментар направиха трима полиически анализатори в ефира на bTV тази сутрин. Разглеждането на потенциалните сценарий за политическото бъдеще на страната ни идва след изненадващите за основните политически играчи резултати от вота на 4 април. 

Какво се случи накратко: 

– ГЕРБ са първа политическа сила, но налице е отлив от хиляди гласове

– изненадата “Трифонов” и “Има такъв народ”, които се наредиха втори и идместиха БСП като единствената парламентарна опозиция

– Отлив от хиляди гласове и крах в левицата

– три нови партии в Народното събрание – “Има такъв народ”, “Демократична България”, “Изправи се! Мутри вън!”

– силен анти-ГЕРБ фронт и категорични заявки за отказ от коалиция със старите партии от страна на Трифонов, от когото зависи ще има ли кабинет или не

– нулева възможност за съставяне на правителство с мандата на ГЕРБ

“Мисля, че преди изборите са започнали да си говорят, водени са такива преговори да се търси вариант за правителство. Не мисля, че трябва да отпишем ГЕРБ и Борисов. Меглена Кунева и Реформаторският блок до последно твърдяха, че ще спрат Борисов, после направиха правителство и се задържаха дълго“, смята Нидал Алгафари. 

Той не изключи вариант за правителство извън системните играчи. Кабинет на малцинството обаче би довел до какафония при първия вот на недоверие, смята Алгафари. Той призова БСП, ГЕРБ и ДПС да се обединят. 

Спорно е обаче доколко това е възможно. ГЕРБ и ДПС често управляват заедно, но задкулисно. Официално те са се заявили като опозиции. ГЕРБ и БСП пък са откровени врагове и в този смисъл съвместно управление би нанесло сериозна имиджова щета. 

“Политическа криза има, притеснително е, не виждам изход технически изход.  Имаме икономическа криза, ваксинация, подпомагане с държавни средства бизнеса, какво и как ще се построи и кой ще преведе през тези свръхзадачи е много важно“, каза Ивайло Нойзи Цветков”

Даниел Смилов бе категоричен – неполитизирани фигури и експерти, зад които да застане политическо мнозинство е вариант.

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram