Александър Симов: Върху Бюджет 2021 трябва да се сложи печат – това е предизборен бюджет

Правителството се провали изцяло в предлагането на социално-икономически пакет от мерки на хората

„Правителството се провали изцяло в предлагането на социално-икономически пакет от мерки срещу последствията от Ковид кризата. Хората се опасяват от ново затваряне на държавата, защото знаят, че ако са оцелели при първото извънредно положение, най-вероятно ще трябва да хлопнат кепенците завинаги при второ такова. Точно тук е ролята на управлението – трябва да направиш така, че ако обявиш затваряне на държавата, хората да не мислят как да оцелеят, как да осигурят децата си, дали ще имат работа след това. В тази ситуация правителството трябваше да развърже малко кесията, но не по този елементарен начин – през прозореца на джипа, и да им даде реална помощ в така непредвидима ситуация.“ Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Александър Симов в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

„Когато обсъждаме Бюджет 2021, трябва да върнем лентата 6 месеца назад. В момента, в който трябваше да се помогне на хората при първата вълна на коронавируса, тогава лексиката на управляващите беше съвсем друга – тогава Бойко Борисов излизаше и казваше, че не можело да се харчат така лесно готови пари – и затова мерките бяха така ограничени. Каква е разликата сега – наближават избори. Върху този бюджет трябва да се сложи един печат – това е предизборен бюджет, направен с идеята управляващите да си купят някакви гласове за изборите. Аз смятам, че сметката им е грешна, защото с 50 лв. към пенсиите или с отвързването на кесията по личното усмотрение на премиера – вече трудно могат да се намерят хора, които да им се вържат на елементарните политически номера“, коментира Симов.

Социалистът е уверен, че БСП би могла да управлява дори и с този бюджет, тъй като той не е константен документ и може да бъде променян.

Симов сравни бюджета с наливане на пари в къща без покрив: „Колкото и милиони да се дават за тапети, при следващия дъжд те ще станат на хартийки.“ По отношение на  бюджета за здравеопазването той коментира: „В здравеопазването така и не бяха предприети необходимите реформи. Всяка година се увеличават парите за здравния бюджет, но не виждаме да се увеличава ефективността на здравната система. Десет години безвремие и имитация на реформи ни докараха дотам, че утре да дадем и 300 млрд. лв. на здравеопазването, това няма да се отрази на обикновения човек и неговата сигурност, че като отиде на лекар, ще получи качествена медицинска грижа.“

По думите на Симов голямата реформа, която трябва да се осъществи в здравеопазването е, че болниците не могат да продължават да бъдат търговски дружества: „Не премахнем ли тази порочна търговия в здравеопазването, до утре можем да си говорим какво е грешно в здравната ни система и то все още остава грешно.“

Симов е категоричен, че напускането на членове на парламентарната група на БСП не рефлектира по никакъв начин на партията: „Напусналите са 16, а в партията са влезли 2 хиляди. Няма как партията да е зле след като на вътрешнопартийните избори активността беше близо 70%. След това, резултатите от Конгреса за нов Национален съвет ясно показаха посоката на модернизация на партията – нови млади лица получиха доверие от делегатите на Конгреса. Има хора, които не могат да приемат тази модернизация на БСП и които се чувстват лично засегнати от факта, че не бяха избрани в ръководството. Същите тези хора, които напускат днес, можеха да напуснат преди три месеца. Защо не го направиха – защото си мислеха, че БСП споделя техните идеи, но се оказа, че не е така. И сега си тръгват обидени. По-скоро е обида към членовете на БСП някой да си мисли, че има доживотен абонамент за ръководството на партията“, каза още Симов по повод напусналите депутати от парламентарната група на партията.

„Опитът някой да вкара разделителна линия между БСП и Радев е абсурден“, категоричен бе Александър Симов на финала на разговора си с водещия Георги Любенов.

Линк към новината на официалния сайт на БСП:

https://bsp.bg/news/view/18843-aleksandyr_simov__vyrhu_byudjet_2021_tryabva_da_se_sloji_pechat__tova_e_predizboren_byudjet.html

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram