Адресна регистрация в САЩ попречи на Асен Василев да гласува

Адресна регистрация в САЩ, а не в България е причината Асен Василев да не бъде допуснат да гласува в Хасково. Василев е изваден от избирателния списък и е попаднал в т. нар. забранителен списък, в който влизат избиратели, нямащи право да дадат вота си

Финансовият министър Асен Василев, който е родом от Хасково, не е успял да упражни правото си на глас, тъй като е заличен от избирателния списък.

Причината е принципът на уседналост, който при него липсва. Оказва се, че по адресна регистрация той не е регистриран в Хасково.

“Асен Василев не беше открит в избирателния списък, след което го открихме в списъка със заличените лица. Основанието беше, че има настоящ адрес извън България. За да може да упражни правото си на глас, следва да ни предостави удостоверение по чл. 40 от Избирателния кодекс, издадено от Община Хасково и да попълни декларация, че няма да гласува другаде“, обясни пред bTV Петя Шопова, председател на СИК №28.

„Направихме запитване до общината и установихме, че СИК, където е адресът на Асен Василев, е действала правилно. При моя проверка, че установи, че от 2000 г. той има настоящ адрес в САЩ и до настоящия момент в Общинска администрация – Хасково няма информация този адрес да е неактивен, че е променен“, обясни Добромир Якимов, председател на ОИК-Хасково.

„Трябва да има настоящ адрес в България, който в случая той не притежава. Трябва да представи съответни доказателства, че тези данни в ГРАО не са верни със съответен официален документ от САЩ. С тях трябва да се удостовери, че към 28 април този настоящ адрес не е в Щатите“, поясни той.

Асен Василев се опита да си изкара заявление от общината, но от там му казаха, че няма как да му издадат такова, тъй като той е заличен от списъка на ГРАО към МРРБ.

Източник: Обективно БГ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram