Адв. Баумайер: През септември Божков ще даде още данни на САЩ в опит да бъде изваден от „Магнитски“

Бизнесменът Васил Божков е имал забрана да се прибере в България от Съединените американски щати и от Обединените Арабски Емирства, заяви в интервю за БТВ Стоян Баумайер, адвокат на Васил Божков.

За две години Божков е разпитан седем пъти от властите в САЩ, за да бъде изваден от списъка “Магнитски”.

Съвети от САЩ, пред чийто власти Васил Божков е давал показания, за да бъде изваден от списъка на санкционираните по закона „Магнитски“, са спирали бизнесмена да се завърне по-рано в България.

Това обясни в интервю за Би Ти Ви швейцарският адвокат Стоян Баумайер, нает от Божков заради вкарването му в списъка „Магнитски“. Божков се завърна в България изненадващо в петък, 25 август, след като в продължение на три години бе в Обединените арабски емирства.

До края на септември Васил Божков ще предостави още информация на властите в САЩ в опит да бъде изкаран от санкционния списък „Магнитски“, каза пред Би Ти Ви адвокатът му Стоян Баумайер.

Той отказа да съобщи за какво точно ще си говори с американските власти, като само уточни, че това „няма да е разпит, а нещо друго“.

Адвокатът добави, че клиентът му няма само да съдейства, а се очаква още да има някаква наложена глоба.

Решението Васил Божков да се прибере бе взето миналата година през октомври месец и започнахме да се занимаваме в средата ноември.

Около Нова година от американска страна ни беше забранено заради политическите обстоятелства. Повече от 2 г. той съдейства на 100 процента на властите и всеки път питахме кога да се прибере. В края на май той беше пак пред американските власти за закона „Магнитски“ и ни беше казано, че ако иска вече може да се прибере“, разказва адвокатът.

На 26 юни те подали молба в главна прокуратура в Абу Даби, делото на Васил Божков се водило лично от главния прокурор на Абу Даби, защото от ден първи Васил Божков се считал за „политически представено лице“.

Адвокатът отрече появилата се информация, че Божков е бил екстрадиран. По думите му той се е върнал доброволно. Прибирането му обаче било сложно, защото се намирал на територията на ОАЕ като политическо представено лице, на което е осигурено убежище и за което емирствата носят отговорност.

Баумайер допълни, че генералната прокуратура на арабските емирства е знаела абсолютно всичко по делата на Божков в България и затова е преценила, че има опасност за живота му, ако се прибере.

„Съединените щати не дават обяснение и аргументация. Те съветват, а емирствата казват: „Вашият живот е застрашен според нас. За нас ние сме ви дали убежище, Вие сте политически застрашено лице. Ако искате да си тръгвате – тръгвайте си, но трябва да подпишете декларация, че си тръгвате на Ваша отговорност. Ако нещо се случи с вас, ние не носим отговорност“.

Американците казаха – сега времето е по-подходящо от преди година – повлияха смяната на главния прокурор, подготвяната съдебна реформа.

В генералната прокуратура знаеха абсолютно всичко и по трите дела срещу Божков. Когато той ме нае през 2021 г. специално за „Магнитски“ още от първата минута каза: „Оказвам пълно съдействие.“ Около 25 000 страници материали сме подготвили. Американските власти знаят за него – лични материали, емейли, преводи, записи.

Остана още нещо, което да се случи в средата на септември – има нещо да говори, но нямам право да го кажа. Не знам каква глоба ще плати, не е определена – парите трябва да ги даде на неправителствени организации.

Във всички показания на Божков фигурират само Горанов и Борисов. Други имена може да има в някаква фактология – Кадиев, Менда Стоянова, Валери Симеонов – но те са като фактология.

Баймайер каза още, че от събраните доказателства се разбира, че Божков „никога и по никакъв начин не е имал активна роля в измененията на закона за хазарта“ и това не е негова инициатива.

„Той е бил богат преди тях и след това. За него не е жизненоважно да има такива изменения в закона. Инициативата, според доказателствата, е дошла от Бойко Борисов и Владислав Горанов“, уточни адвокатът.

Той не отрече Божков да е имал контакти със загиналия преди седмица ръководител на частната армия „Вагнер“ Евгений Пригожин. Подчерта обаче, че клиентът му не е влизал в Русия, а през 2014 г., когато е контактът между двамата, Пригожин е бил бизнесмен без тази известност, която има от около 2 години.

Какво са му обещали от САЩ не мога и нямам право да кажа. Мен и колегите ми от ОАЕ ни безпокои че могат да му направят нещо в затвора. Там той е застрашен.

Вчера от българската прокуратура изпратиха документ, според който обвиняемият бизнесмен е бил екстрадиран. Датата е 23 август, а също така е посочен полета и самолетните билети. Но, решение на съда в Дубай не е изпратено.

Ето и още от интервюта адвоката на Божков Стоян Баумайер:

Защо се върна сега Васил Божков, а не по-рано или по-късно? Какво може да принуди един човек да замени скъпия хотел с килията в ареста?

Решението на моя клиент да се прибере беше взето миналата година октомври месец и ние започнахме да се занимаваме реално средата на ноември. След това около нова година от американска страна ни беше забранено да се прибираме заради политическите обстоятелства. Това е самата истина.

От американска страна?

От американска страна го посъветваха да не се прибира.

Моят клиент повече от две години съдейства на 100% с американските власти и всеки път, когато имахме възможност по време на разпити сме питали отново кога е удобно той да се прибере, да изчисти името си пред българското правосъдие и да приключи веднъж завинаги с тези дела тук. Последният разпит беше края на май пред американските власти за „Магнитски“. Тогава ни беше казано, че той ако все още иска, може да се прибере.

На 26 юни подадохме молба в главна прокуратура в Абу Даби, делото на Васил Божков се води лично от главния прокурор на Абу Даби, защото от ден първи Васил Божков се счита за „политически представено лице“.

Съединените щати не дават обяснение и аргументация. Те съветват. А Емирствата – ви казах. Те казват: „Вашият живот е застрашен според нас. Ние сме ви дали убежище, Вие сте политически застрашено лице. Ако искате да си тръгвате – тръгвайте си, но трябва да подпишете декларация, че си тръгвате на Ваша отговорност. Ако нещо се случи с Вас, ние не носим отговорност“. Американските власти не са го поощрили – „тръгвай си сега“, а казаха, че според тях сега времето е по-подходящо отколкото преди година. Смяната на главния прокурор.

Ако Васил Божков нямаше Интерпол, можеше да напусне за три работни дни Арабските емирства, да отиде да кажем в Катар, в Кувейт, или където и да било.

Генералната прокуратура на ОАЕ знаеха абсолютно всичко по всички дела в България. И по трите дела знаеха всичко.

Има три начина да паднеш от списъка “Магнитски”. В конкретния случай той се е съгласил да съдейства на държавните власти в Съединените щати.

2021 г. той ме нае специално за „Магнитски“. Още от първата минута Васил Божков каза „Аз оказвам пълно съдействие, каквото искате – това е“. До момента сме представили над 25 000 страници материали. Американските власти знаят за Васил Божков повече отколкото Васил Божков знае за себе си. Това Ви го гарантирам.

Тези материали са за какво?

Лични материали, отчети, фирми, дружества, преводи, тегления, трансфери, всичко, всичко, всичко. Имейли, каквото си помислите – Записи, записи.

Има още, то няма да е разпит, но е нещо друго, края на септември.

Средата на септември какво още трябва да даде като информация?

Това не мога да кажа.

Не можете или не искате?

Нямам право без негово разрешение. Не можем да кажем.

Не само съдействие, не само съдействие.

А и какво?

Обещание. Глоба.

Каква е глобата, която той ще плати?

Не мога да кажа, защото още не е определена.

Той трябва да плати „такса спокойствие“?

Да, но това не е нещо извънредно, това не са някакви милиони, просто той трябва да ги даде на неправителствени организации.

За кои български политици е давал информация на държавните власти на САЩ Васил Божков?

Във всичките показания на Васил Божков фигурират само Бойко Борисов и Владислав Горанов. Други лица абсолютно няма. Това ви го гарантирам.

Мен, което ме безпокои и което безпокои моите колеги в ОАЕ е, че тук могат да му направят нещо в затвора и отговорността ще е моя.

Застрашен ли му е животът?

Той е застрашен.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram