Агенцията по горите крие информация за незаконна сеч

Изпълнителната агенция по горите крие информация за незаконна сеч в горите на Копривщица, Ихтиман и Самоков. За това алармира бившият депутат от ПП Александър Дунчев, който е получил отказ по Закона за достъп до обществена информация, когато е поискал от ИАГ да предостави данни за актовете и наложените наказания на три фирми.

Дунчев, който преди да стане народен представител беше за кратко и шеф на Агенцията по горите, иска информация за нарушения при транспорта, разтоварването и складирането на добитата дървесина, извършени с транспортни средства, които са собственост на три дружества, или от техни служители. Дунчев твърди, че и трите фирми са хващани с незаконна дървесина в периода май-юли, за което било съобщено и в медиите.

През юли Югозападното държавно предприятие и регионалната дирекция по горите в София разкриха сеч на 604 на немаркирани дървета в района на Ихтиман. Преди това горските заловиха и 32 кубика незаконна дървесина от горските територии в землището на самоковското село Бели Искър, които са собственост на наследниците на цар Борис III. През юни пък местния земевладелец в Копривщица Димитър Ватахов сигнализира, че незаконно са отсечени над 100 кубика дърва от имота му. „Когато дойдохме преди месец, гората беше нацяло изсечена. 30-40-годишна гора е, няма останало нито едно дърво”, разказа той пред Нова тв.

Изпълнителната агенция по горите обаче категорично отказва да предостави информация за наложени наказания. В аргументите за отказа си тя отбелязва, че няма съгласие от фирмите да бъдат оповестени евентуални техни нарушения пред трети лица. Освен това ИАГ смята, че по темата за незаконна сеч от конкретните три фирми изобщо не била от надделяващ обществен интерес

„Години наред ИАГ предоставяше достъп и до протоколи и до актовете за нарушения в горите! Нещо повече, всички протоколи от проверките в горите по сигнали на граждани в платформата http://app.gorata.bg/map са публични, вкл. за много от установените нарушения на 3-те фирми! Как изведнъж точно на тези 3 фирми всичко трябва да остане в тайна?“, пита Александър Дунчев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram