Абитуриенти сътвориха свинщина пред „Св. Александър Невски“, други друснаха кючек пред училище

Абитуриенти от софийски училища се събраха пред храм-паметника „Св. Александър Невски“, за да отпразнуват завършването на средното си образование. След себе си обаче оставиха свинщина, това става ясно от снимки, споделени в социалната мрежа Facebook.

На снимките се вижда, че пространството около храм-паметника е осеяно с най-различни боклуци – пластмасови бутилки от вода, метални кенчета, стъклени бутилки. Абитуриентите не са се погрижили да си изхвърлят в подходящите за целта места и флаконите с райски газ.

В медиите се появи информация, че полицията е направила опит да забрани събирането на абитуриенти в пешеходната зона около храма. Органите на реда са подканили абитуриентите да се преместят в градинката на Св. Климент Охридски. 

„И тези хора са бъдещето на нацията, та те елементарна култура нямат“, пише потребител на Facebook.

„Днес минах през деня, беше потресаващо! Това не е бъдещето, това е позор и гнусотия!“, гласи друг коментар.

От Столичния инспекторат съобщиха, че е извършено допълнително почистване около храма след сбирка на завършващи. 

„Това е неприемливо и недопустимо поведение и отношение към градската среда и правилата за чистота в града“, допълват от инспектората.

Междувременно в социалната мрежа се появиха кадри, които са заснети пред едно от най-елитните училища у нас – Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“. На видеото се вижда как абитуриенти се забавляват на под звуците на ориенталски ритми.

„Випуск 2024 г. Съжалявам либерали, тук няма да е Европа. Съжалявам русофили, тук няма да е „славянский мир“. Тук ще е Ориент – културно, политически, а скоро и демографски. Това е положението“, написа политическият анализатор Кристиян Шкварек, който е публикувал видеото.

Кадрите предизвикаха вълна от възмущение сред потребителите на Facebook, а Илия Костов написа в секцията за коментари, че тържеството в гимназията е било едно от най-хубавите, на които е присъствал:

„С над 120 наградени ученици за постижения в различни области на природните и хуманитарните науки, в спорта и изкуствата. С прекрасни думи от абитуриентите към техните учители и от директора и класните ръководители към зрелостниците“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram