Какво е квадробика?

Ds olil

Все по-често можете да видите думата „quadrobic“ в интернет, а на градските площади и паркове можете да видите тийнейджъри, които тичат на четири крака в животински маски и с фалшиви опашки. Тяхното поведение понякога предизвиква безпокойство сред минувачите, родителите, а напоследък и политиците. В тази статия ще разберем кои са квадроберите, как се различават от косматите и терианците и колко опасно може да бъде това хоби.

Какво е квадробика

Думата „quadrobics“ идва от латинското quattuor („четири“) и гръцкото βίος („живот“). Приликата с думата „аеробика” не е случайна, тъй като атлетите на четирите крайника класифицират дейността си като спорт. Базира се на трудни акробатични упражнения, които копират движенията на животните. Quadrobers изпълняват своите каскади, носейки маски, фалшиви опашки, а понякога и ръкавици във формата на животински лапи.

Откъде е дошла

Един от основателите на движението е японецът Кеничи Ито, известен още като „човекът-маймуна“. Той беше обикновен портиер, докато един ден не видя маймуна в зоопарка да тича на четири крака с голяма скорост. Зрелището го вдъхнови да създаде уникална техника на бягане, която Ито тренира не само на стадиона, но и по улиците, за което веднъж дори беше арестуван като нарушител на обществения ред. Но това не спря ентусиаста. През 2015 г. Ито влезе в Книгата на рекордите на Гинес, като избяга на 100 метра на четири крака за 15,71 секунди – резултат, който не всеки човек може да бяга на два крака. 

Заслужава да се отбележи, че по това време японецът вече не беше сам в хобито си – той имаше последователи и конкуренти. През 2022 г. рекордът му беше счупен от американеца Колин МакКлур, надминавайки резултата с 0,05 секунди.

Кеничи Ито със сертификат от Обществото за рекорди на Гинес. Източник: fishki.net

Друг вдъхновител на т.нар. четворка е американският фитнес треньор Майк Фич, който разработи гимнастиката Animal Flow, която стана широко разпространена в целия свят. Това е набор от различни упражнения, базирани на движенията на животни – маймуни, котки, кучета, раци и много други. Според експерти такива упражнения осигуряват разнообразно натоварване и добре тренират коремните мускули и опорно-двигателния апарат. 

Майк Фич в час по Animal Flow. Източник: fitpro.com

Но Quadrobics – такъв, какъвто го познаваме сега, стана популярен през 2020 г., когато видеото „Въведение в Quadrobics“, публикувано в YouTube, стана вирусно. На него непознато момиче демонстрира бягане на четири крака и други упражнения.

Мустаци, лапи и опашка

Най-често децата от 7 до 14 години се интересуват от квадробика. Някои възприемат това занимание по-скоро като игра, други – като спорт. Последните обясняват в своите видеоклипове на невежи възрастни, че животинските маски, опашки, лапи и фалшиви уши са нещо като аналог на спортно оборудване. 

Тези аксесоари са много важни. Всеки пресъздава образа на животно („териотип“), който харесва, като използва подходящи аксесоари.

Quadrobers, furries и therians

Тези три тийнейджърски култури са сходни и частично се припокриват, но има нюанси. 

Furries гледат на животното като на ролеви персонаж. Те се обличат в „животински“ костюми, излизат на обществени места в тях и организират тематични фотосесии. Много от тях тренират квадроцикли, но основното за тях е външната им прилика. Косматите костюми обикновено са по-подробни и не винаги са подходящи за действие. Като цяло, косматите са близки до косплейърите, с единствената уговорка, че изобразяват не герои от любимите си творби, а животни. 

Therians (също therians или therians) могат да бъдат наречени космати радикали: те не просто периодично се представят за животни, но се опитват да живеят живота си така. Терианците носят маски цял ден, без да ги свалят, имитират животински навици и дори могат да бъдат агресивни към непознати, например да драскат и хапят.

Източник: media.foxford

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *