3 топли супички за студените дни

Доматена супа
Продукти:
4 домата (по-големи)
2 с. л. краве масло
4 чаши топла вода или бульон
2 с. л. брашно
1 ч. л. пюре от чушки
Около 100-150 мл прясно мляко
Сол, пипер, щипка захар
Приготвяне:
1. Измийте доматите и ги налейте с гореща вода. Оставете за 4-5 минути, след което ги обелете и нарежете на кубчета.
2. В тенджера разтопете кравето масло и запържете брашното до златисто.
3. Добавете пюрето от чушки и запържете заедно с брашното около минута.
4. Добавете доматите и водата/бульона гответе, докато доматите омекнат.
5. Пасирайте с блендер и добавете прясното мляко.
6. Подправете със сол, пипер и мъничко захар.
7. По желание сервирайте с настърган кашкавал или моцарела.

Супа от червена леща и картофи
Продукти:
1 чаша червена леща
1 глава кромид лук
2-3 броя картофи
2 скилидки чесън (по желание)
Около 5-6 чаши вода
Мазнина (олио или зехтин)
Сол, черен пипер, пул пипер
За застройка:
Малка чаша кисело мляко (около 150 гр)
1 жълтък
Сокът на 1 лимон
1 ч. л. брашно
Начин на приготвяне:
Нарежете картофите, лука, чесъна. В тенждера сложете малко мазнина и задушете лука и чесъна за няколко минути. Добавете картофите и гответе още няколко минути, като разбърквате от време на време. Следва лещата, предварително измита и водата. Гответе около 30-35 минути. Блендирайте до хомогенна смес.
За застройката: в подходящ купичка разбъркайте киселото мляко, жълтъка, лимоновия сок и брашното до хомогенност. Добавете малко от супата към застройката, за да не се пресече. Разбъркайте и по малко я добавете към супата, като разбърквате. Подправете със сол, пипер и сервирайте. По желание може са си направите и запръжка от масло и червен пипер/пул бибер.

Крем супа от тиква
Продукти:
1/2 тиква (моята беше тип Цигулка)
1-2 глави червен лук
2-3 скилидки чесън
5-6 чери домати
4-5 чаши вода или бульон
Сол, пипер
Зехтин

Нарежете и обелете тиквата на парченца. Наредете в тава и добавете доматите, нарязаният на две лук и цели скилидки чесън. Поръсете със сол, зехтин и любими подправки. Запечете в загрята на 200 градуса фурна до омекването на зеленчуците.
Прехвърлете в тенджера, добавете бульона (водата) и пасирайте. Поставете за около 5-6 минути на котлона. Подправете със сол и пипер, по желание може да добавите и лъжичка масло. Отстранете и сервирайте със сметана, крутони или ядки по желание.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *