Ароматен еликсир, освежаващ обонянието, нежно галещ небцето, събуждащ сетивата и радващ съзнанието – глътка радост от живота Умерената му консумация лекари свързват с ограничен риск за болести на сърдечно-съдовата система, инсулти и рак на черния дроб. Предполага се, че кафето също намалява риска от паркинсон, диабет, алцхаймер и депресии.
В човешкия мозък съдържащия се в кафето кофеин изтласква от рецепторите на нервите предизвикващия умора аденозин. По този начин хубаво кафе може да подобри настроението, концентрацията и енергията в организма. Освен това съдържащия се в кафето кофеин увеличава скоростта на мислене, улеснява ученето и подобрява дългосрочната памет.
Колко кофеин има в едно кафе?
В 100 мл хубаво кафе се съдържат 80 мг кофеин. Сладки газирани напитки като кола или енергийни напитки са далеч от тази стойност. Трябва да се изпият значително по-големи количества, за да се постигне същия ефект.
Чаша филтърно кафе шварц (150 мл) съдържа кофеин, колкото 1,2 литра кола или 375 мл енергийна напитка. Любопитни факти: Намалява риска от възникването на рак.
Според учени до четири чашки кафе дневно намаляват риска от възникването на меланом и разновидности на рака на кожата с 20 на сто. Помага за отслабването. Доказано е, че при почитателите на кафето (с кофеин), обмяната на веществата протича с 16% по-бързо, отколкото при тези, които не пият кафе или предпочитат безкофеиново. Антиоксиданти. В кафето те са повече, отколкото в ябълките Ц лидер по количество антиоксиданти.
Днес е известно, че тези ценни вещества намаляват риска от развитието на хронични заболявания. Кафето намалява и възможността от появата на заболявания като болестта на Паркинсон и диабет от втори тип. Лекува депресията. Според изследванията от 2011-а на Archives of Internal Medicine, жените, които всеки ден пият по 2-3 чашки кафе, са по-малко предразположени (с 15%) да развият депресия. Засилва паметта.
Изследванията доказват още, че две чашки кафе дневно подобряват краткосрочната и дългосрочната памет и увеличават скоростта на реакциите.
Кафето е прочуто и с това, че намалява риска от развитието на болестта на Алцхаймер.
Еспресо. Сервира се в малки чашки (30-35 мл) и традиционно се счита за най-силната от кафеените напитки. Всъщност тя е сред най-щадящите стомаха и сърцето. Причината е, че в процеса на приготвянето му се губи много кофеин, а в същото време се получава богат на вкусове и аромати букет. Калории: 7 ккал (калориите на всички напитки са посочени без добавена захар)
Макиато. Това еспресо е с млечна пяна като при капучиното, в пропорции 1:1. Може да се каже, че е разновидност на капучиното в по-малък обем. Калории: 66 ккал
Американо. Става дума за еспресо разредено с вода. Тя се добавя във вече приготвеното кафе, благодарение на което изчезва горчивината, а ароматът става по-мек. Традиционно на 30 мл еспресо се добавят 120 мл вода. Калории: 18 ккал
Капучино. Кафеена напитка на основата на еспресо с добавяне на млечна пяна. Капучиното се състои от три компонента, смесени в еднакви пропорции: на една трета еспресо се пада същото количество горещо мляко и млечна пяна. Всички съставки на напитката трябва да са с висока температура. Капучиното се сервира в затоплена чаша с обем 150-180 милилитра. Калории: 105 ккал
Лате. Това е по-скоро млечна, а не кафеена напитка, защото в основата му е горещото мляко (на една част еспресо се добавят три части мляко). Латето се състои от три слоя и се поднася във висока прозрачна чаша, за да могат да се видят и трите ивици мляко, млечна пяна и кафе. Калории: 112 ккал
Мокачино. Кафеена напитка с добавен шоколад в традиционно лате, известна още с названието ДмокаФ. Приготвя се като латето като в последния момент се смесва с какао на прах или шоколаден сироп. Калории: 289 ккал
Турско кафе. Силна кафеена напитка с добавени подправки, която се приготвя от фино смлени кафеени зърна. Традиционно се вари в джезве на слаб открит огън, не позволяващ на кафето да изкипи, което би довело до загуба на вкус и аромат. Съдържа висока концентрация на кофеин. Калории: 1 ккал
Фрапе. Студена кафеена напитка, състояща се от кафе (двойно еспресо) и мляко (около 100 мл). Всички компоненти трябва да са студени, разбъркани в шейкър или с миксер до еднородна смес. Често като основна съставка се използва сладолед. При поднасяне във фрапето се добавят натрошен лед и сиропи. Калории: 60 ккал (без сладолед)
Ирландско кафе. Кафеена напитка, приготовена от кафе, уиски, каймак и тръстикова захар. Традиционният състав изглежда така: четири части еспресо, 30-35 мл уиски, 1 чаена лъжица захар и 2 две лъжици разбит каймак. Калории: 113 ккал
Афогато. Традицията в Италия повелява тази напитка да съдържа 2/5 кафе еспресо и 3/5 ванилов сладолед. Калории: 123 ккал /КРОСС/
Последвайте PRESSTV вече и в Telegram